Ursula von der Leyen: Economisirea energiei poate să înceapă de acasă

L. G. | 22.08.2022

Șefa Comisiei Europene a cerut luni țărilor membre să investească în energie regenerabilă și economisirea poate să înceapă din gospodării care să folosească electrocasnice noi, mai eficiente.

Pe aceeași temă

În două mesaje pe Twitter, Ursula von der Leyen subliniază „oportunitățile de investiții” în energii regenerabile cuprinse în planul „Repower EU”, prezentat la 18 mai pentru a reduce drastic dependenţa UE în materie de gaze față de Rusia, precum şi regulile europene în materie de proiectare ecologică şi etichetare energetică care să direcționeze consumatorul spre opțiuni mai eficiente. „Energia regenerabilă ne face mult mai independenți de gazele rusești. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawați capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate țările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunitățile de investiții ale planului Repower EU”, a subliniat șefa executivului european.

 

Acești 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale reprezintă consumul anual de gaze al Greciei în 2021, a remarcat ea.

 

Von der Leyen a indicat de asemenea că „economisirea de energie poate să înceapă acasă” pentru că „toţi avem un rol de jucat” şi a îndemnat la reducerea consumului de energie prin înlocuirea aparatelor ineficiente cu echivalentele lor mai eficiente, ceea ce ar ar economisi 1.037 terawatt-oră (TWh) pe an (mai mult decât consumă Ţările de Jos într-un an). Preşedinta Comisiei Europene a salutat săptămâna trecută faptul că ţări membre ale UE precum Spania, Slovenia, Italia sau Bulgaria au introdus măsuri „inteligente”, cum ar fi restricţionări privind consumul de aer condiţionat sau a agentului termic.

 

Ţările Uniunii Europene s-au angajat să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% faţă de media din ultimii cinci ani, deşi cu anumite exceptări care permit unora dintre ele să limiteze această scădere, cum ar fi 7% pentru Spania şi Portugalia din cauza nivelului redus de interconexiuni în Peninsula Iberică. Planul de raţionalizare, care ar putea deveni obligatoriu în caz de urgenţă, este destinat să răspundă temerii că Rusia ar putea să întrerupă aprovizionarea cu gaze a UE, care acuză Moscova de „şantaj” şi de utilizarea energiei ca armă de război în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22