Pe aceeași temă
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunță că CE evaluează dacă prevederile încalcă legislația relevantă a Uniunii Europene.
„Foarte îngrijorată de noua lege din Ungaria. Evaluăm dacă încalcă legislația relevantă a UE. Cred într-o Europă care îmbrățișează diversitatea, nu una care o ascunde copiilor noștri. Nimeni nu trebuie discriminat pe baza orientării sexuale”, ascris Ursula von der Leyen, miercuri seara, într-un mesaj pe Twitter.
Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013 din Rusia.
Amendamentul depus pe 10 iunie în parlament de deputaţi ai Fidesz la o lege care pedepseşte pedofilia stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea.
Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.
O nouă lege combină măsurile împotriva pedofiliei cu protejarea minorilor de ”propaganda homosexuală”. Premierul Ungariei se folosește de acest subiect pentru a diviza opoziția și a abate atenția de la propriile eșecuri, scrie jurnalistul Keno Versek, într-un comentariu publicat de postul de radio Deutsche Welle.
Proiectul de lege a provocat o mare controversă în Ungaria în ultimele zile. Numeroase organizații civile, inclusiv Amnesty International, au protestat împotriva demersului majorității guvernamentale, iar o petiție împotriva noii legi a fost deja semnată de peste 100.000 de persoane.
Luni (14 iunie), aproximativ 10.000 de persoane au manifestat în Piața Kossuth din Budapesta, în fața Parlamentului, iar majoritatea partidelor de opoziție au boicotat votul asupra legii.