Pe aceeași temă
Fischer a declarat la postul de televiziune BFM că vaccinul ar putea intra în campania de vaccinare din Franța cel târziu până în luna aprilie.
Marco Cavaleri, președintele echipei de evaluare a vaccinurilor de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat vineri că Johnson & Johnson va depune cererea formală de aprobare în câteva zile.
"Probabil de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta)", a spus el vineri, menționând că EMA efectuează o evaluare continuă a vaccinului de ceva timp.
El a mai spus că o decizie EMA ar putea fi luată la mijlocul lunii martie.
Produs în Europa, ”îmbuteliat” în SUA
Liderii a patru state membre UE (Austria, Cehia, Danemarca şi Grecia) au cerut pe 6 februarie Comisiei Europene să acţioneze rapid pentru a securiza livrările de vaccinuri anti-Covid-19 ale companiei americane Johnson & Johnson, produse de filiala europeană a acesteia, Janssen, astfel încât să fie evitate problemele întâlnite la achiziţiile vaccinurilor deja autorizate în UE.
În cazul vaccinului Johnson & Johnson (încă neautorizat în UE) cei patru premieri semnalează că o potenţială problemă ar rezulta din faptul că acesta, deşi este fabricat în Europa, este trimis de compania producătoare mai întâi în SUA pentru a fi dozat acolo în fiole, ceea ce ar putea pune în pericol livrările în UE, deşi ar exista şi aici capacităţi pentru această operaţiune.
Prin urmare, ei au cerut Ursulei von der Leyen să înceapă un dialog cu compania Johnson & Johnson astfel încât să fie asigurată distribuţia vaccinului acesteia în UE odată ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) îl va autoriza, sau chiar înainte de aceasta.
Ce eficacitate are acest vaccin cu o singură doză
Johnson & Johnson a anunțat pe 5 februarie că a cerut agențiilor de reglementare din SUA să autorizeze vaccinul său contra Covid 19, administrat într-o singură doză, și că va solicita curând și aprobarea autorităților europene în săptămânile următoare.
Pe 29 ianuarie, compania a anunțat că vaccinul are o rată de 66% în prevenirea infecțiilor, cifră rezultată din testele pe scară largă făcute la nivel global.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al J&J nu are nevoie de administrarea celei de-a doua doze, nici de transport cu congelatoare.
Directorul științific al companiei spune că J&J va putea să furnizeze vaccinul pentru inoculări începând cu luna martie, având deja doze produse.
Compania spune că le va putea livra în prima parte a anului. SUA au opțiunea de a cumpăra alte 200 de milioane de doze. Obiectivul J&J este de a produce 1 miliard de doze în 2021, în unități din SUA, Europa, Africa de Sud și India.
Testele clinice au implicat aproape 44.000 de voluntari din opt țări, nivelul de protecție contra Covid-19 fiind de 72% la testele din SUA, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud, unde circulă variante ale coronavirusului.
Potrivit testelor, vaccinul a fost eficient în proporție de 85% în prevenirea unei forme grave de Covid-19 și a spitalizării cu această boală în toate țările unde a fost testat, la 28 de zile după imunizare.
Vaccinul J&J folosește un virus de răceală obișnuită (adenovirusul tip 26) pentru a introduce proteine ale coronavirusului în celule și a declanșa un răspuns imunitar.