Vaticanul aresteaza doua persoane acuzandu-le de divulgarea de documente confidentiale

Paul Cristescu | 03.11.2015

Vaticanul a anunțat ieri arestarea unui prelat spaniol, Vallejo Balda, și a unei experte în rețelele de socializare, Francesca Chaouqui, acuzandu-i de divulgarea de documente confidențiale. Actiunea vine la trei ani după scandalul 'Vatileaks' care a afectat pontificatul papei Benedict al XVI-lea.

Pe aceeași temă

 

Monseniorul Vallejo Balda, 54 de ani, apropiat al Opus Dei și secretar al fostei Comisii pentru organizarea structurilor economice și administrative ale Sfântului Scaun (COSEA), a fost convocat de Jandarmeria Vaticanului la sfârșitul săptămânii trecute împreună cu Francesca Chaouqui, 33 de ani, și ea membră a COSEA, transmite Agerpres.

 

După numirea sa la COSEA, Francesca Chaouqui a devenit subiect de presă pentru stilul său modern și neconformist, contrastând cu mediul auster de la Vatican, și pentru postările sale pe Twitter, neautorizate și criticate.

 

Cei doi au fost audiați sâmbătă și duminică, iar după interogatorii au fost arestați. Chaouqui a fost apoi eliberată "ca urmare a colaborării sale cu anchetatorii". Ancheta durează de mai multe luni, iar situația prelatului spaniol urmează să fie evaluată de procurorul Vaticanului.

 

Potrivit presei italiene, s-ar fi comis un furt de date din computerul controlorului general de finanțe al Vaticanului, italianul Libero Milone, al cărui birou se află nu departe de piața Sf. Petru.

 

CITITI SI: Vaticanul va judeca un prim proces de pedofilie împotriva unui inalt prelat al Bisericii Catolice, fostul nunțiu apostolic în Republica Dominicană

 

Scandalul Vatileaks si papa Benedict al XVI-lea

 

În urmă cu trei ani, documente confidențiale ale papei Benedict al XVI-lea au fost publicate în presa italiană și reunite într-o carte a jurnalistului italian Gianluigi Nuzzi, după scurgeri de informații puse pe seama majordomului Suveranului Pontif. Acest scandal a primit numele de 'Vatileaks'. Alte două lucrări care ar trebui să apară curând promit noi dezvăluiri despre afacerile financiare ale Sfântului Scaun. Una dintre ele, semnată tot de Nuzzi, este legată de cei doi suspecți arestați în weekend, iar cealaltă îi aparține jurnalistului Emiliano Fittipaldi de la revista L'Espresso.

 

Fără să-l citeze pe Gianluigi Nuzzi, Vaticanul a făcut luni referire la 'Vatileaks', neexcluzând un nou proces, și a lansat justiției italiene un apel la o "colaborare internațională" pentru a-i urmări pe autorii celor două cărți. "Divulgarea de documente rezervate este un delict pedepsit de legea Vaticanului promulgată în iulie 2013, după 'Vatileaks'", se arată într-un comunicat al Sfântului Scaun. Vaticanul subliniază că "și de această dată, ca și în trecut, este vorba despre o trădare gravă a încrederii acordate de papă".

 

Monseniorul Vallejo și doamna Chaouqui au organizat o amplă recepție pe o terasă a Vaticanului cu prilejul canonizării papei Ioan Paul al II-lea, în aprilie 2014. Această recepție mondenă, la care a participat crema societății romane, a suscitat furia papei Francisc.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22