Pe aceeași temă
„Venezuela nu este Ucraina.“ (Nicolás Maduro, preşedintele venezuelean)
Săptămâna aceasta, pe 5 martie, se împlinește un an de la dispariția lui Hugo Chavez. De la începutul lunii februarie, proteste masive, întâi ale studenților1, dar mai apoi, începând din 12 februarie, coordonate de opoziția reunită în MUD (Masa Unității Democratice) și mai ales de Leopoldo López, liderul uneia dintre aripile radicale ale coaliției (partidul Voința Populară), au fost văzute atât în capitala Caracas, cât și în alte orașe. Bilanțul victimelor a ajuns la 18, deși regimul Maduro evoca săptămâna trecută un număr net superior, de 50 de victime, ca urmare a protestelor. López a fost printre cei care au cerut ca prin proteste de stradă să se pună capăt regimului Maduro și a fost arestat, fiind acuzat de terorism și încercare de lovitură de stat pe 18 februarie, fiind acompaniat de o mulțime impresionantă înainte de a se preda autorităților.
Cele două Venezuele
Așa cum se observa în New York Times, protestele par, cel puțin la Caracas, să aibă loc doar în partea de est a orașului, unde locuiesc cei mai bogați, unde multe străzi sunt blocate de guarimbas (baricade ad-hoc), în timp ce, în vest, cei mai săraci, susținători ai guvernului președintelui Maduro, profită de zilele libere acordate de acesta cu ocazia începerii timpurii a carnavalului anual din Americi, o măsură luată și pentru a preveni continuarea protestelor. Acest lucru este însă doar parțial adevărat, căci și partidul oficial, PSUV (Partidul Socialist Unit din Venezuela), și-a mobilizat partizanii în ultimele săptămâni pentru a arăta că nu doar opoziția poate. Protestele au avut la origine absența din ce în ce mai acută a unor produse de bază, insecuritatea exagerată, dar și inflația record la sfârșitul anului trecut.
Nu trebuie uitat că regimul Chavez (1998-2013) a dus la o polarizare accentuată și permanentă a societății. El a fost votat în mod constant de puțin peste 50% din electorat și a și reimaginat democrația liberală, plecând de la un nou model interpretat ca o formă de democrație radicală care recompensează majoritatea proprie în pofida minorităților. Cel mai longeviv efect al regimului Chavez a fost personalizarea extremă a puterii, în așa fel încât actualul președinte Nicolas Maduro, care nu beneficiază de carisma liderului defunct, dar încearcă să-i folosească instrumentele, pare adesea ridicol.
Politic, protestele par a fi fost provocate și de o divizare a opoziției (între cei mai moderați - Henrique Capriles – și cei mai radicali - López) în raport cu Guvernul Maduro, care a convocat la începutul anului negocieri pentru o serie de măsuri impopulare pe care le pregătea, precum creșterea prețului benzinei, unul dintre cele mai mici din lume (Venezuela având cele mai mari rezerve de petrol).
„Soluția“ Maduro: diversiune – violență și carnaval devansat
Regimul Maduro încearcă măcar aparent să găsească o soluție la criza din ultima lună, care s-a soldat cu morți și cu o sumedenie de răniți (câteva sute), dar și cu acuzații de abuzuri din partea opozanților, ca urmare a acțiunii colectivos (forțe paramilitare apropiate de chavismo și protejate de agenții de securitate ai statului) și cea a agenților statului (Sebin). Astfel, pe 26 februarie, o Conferință națională pentru pace era convocată la Caracas, dar fără participarea opoziției. În acest timp, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a cerut deja Guvernului Maduro să discute cu MUD.
Săptămâna trecută, Elías Jaua, ministrul de Externe, a plecat într-un miniturneu diplomatic vizând mai ales confirmarea susținerii deja exprimate de guvernele prietene sau măcar favorabile: Argentina, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Brazilia, dar și Suriname, care deține președinția UNASUR. De fapt, guvernul de la Caracas încearcă să provoace UNASUR (care reunește guvernele celor 12 țări din America de Sud) să convoace o întâlnire regională privind situația din Venezuela pentru că are o mai mare influență în interiorul acesteia, și nu una a OEA (Organizația Statelor Americane, care reunește toate statele din Americi cu excepția Cubei), considerată mai degrabă favorabilă intereselor SUA. Versiunea pe care o transmite Guvernul Maduro este aceea că opoziția sau „fasciștii“, pentru a folosi vocabularul oficial, încearcă să realizeze o lovitură de stat pentru că nu recunosc rezultatele alegerilor locale câștigate de PSUV în decembrie, cu 49% din voturi. //
Note:
1. Primele manifestații au fost văzute în orașul San Cristobal ca urmare a unui incident ce a avut loc în campusul Universității Los Andes și care a dus la protestele studenților, care au reclamat o protecție crescută din partea forțelor statului, în contextul insecurității crescute.
2. http://www.nytimes.com/2014/03/01/world/americas/slum-dwellers-in-caracas-ask-what-protests.html?ref=americas&_r=0