PNL

Vestele galbene continuă protestele în principalele orașe franceze împotriva „Regelui Macron”

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2019

Zeci de mii de manifestanți (vestele galbene) au demonstrat sâmbătă în Paris și alte orașe franceze împotriva regimului Macron, izolat având loc confruntări cu forțele de ordine, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Pentru cel de al 11-lea weekend de proteste antiguvernamentale, 69.000 de veste galbene au ieșit din nou în stradă (4.000 în Paris), a comunicat Ministerul de Interne francez, număr mai redus însă față de cei 84.000 din sâmbăta precedentă, anunță Reuters.

Mișcările de protest au fost în general pașnice, cu doar câteva incidente în câteva orașe, inclusiv în Capitală, unde una dintre vestele galbene a fost lovită puternic la un ochi, readucând în discuție duritatea cu care intervine poliția pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Imagini pentru gilets jaunes

Incidentele din Paris au izbucnit în Piața Bastiliei, precizează AFP, un loc simbolic de adunare a mai multor coloane de „veste galbene''.

Forţele de ordine au făcut uz de gaz lacrimogen şi de un tun cu apă pentru a-i respinge pe manifestanţii care aruncau cu pietre.

Potrivit cifrelor prefecturii, 52 de persoane au fost conduse la secțiile de poliție din Paris. Cu cea de-a unsprezecea zi de manifestaţii împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului, „vestele galbene” speră să rămână vizibile şi auzibile în stradă.

Protestatarii, echipați cu vestele galbene pe care șoferii sunt obligați să le aibă în portbagajul mașinii, s-au mobilizat în noiembrie împotriva unei suprataxe pe motorină pe care Guvernul voia s-o introducă începând cu 1 ianuarie 2019. Protestele s-au extins de atunci și se cere stoparea reducerii nivelului de trai și adoptarea de reforme sociale și politice.

Imagine similară

„Condamn cât se poate de categoric violențele și pagubele produse din nou sâmbătă, atât în Paris cât și în alte regiuni, de către huliganii deghizați cu veste galbene”, a scris pe Twitter, ministrul de Interne, Christophe Castener.

Ministrul de Interne a anunțat și declanșarea unei anchete interne în poliție după ce unul dintre protestatari a fost rănit grav la un ochi în timpul intervenției în forță pentru dispersarea „vestelor galbene”.

Protestul de sâmbătă fusese anunțat și autorizat de autorități sub denumirea de „Noaptea Galbenă” în piața Republicii, dar în ciuda acestui fapt, poliția a intervenit rapid pentru a pune capăt protestului.

„Nu înțeleg. Când declară protestul, suntem atacați cu gaze lacrimogene. Când nu declarăm protestul nostru primim gaze lacrimogene”, a declarat o protestatară de 43 de ani, Hafid Marrouch, citată de Reuters.

Ca și la protestele anterioare, manifestanții au fluturat drapelul francez și au purtat placarde cu slogane împotriva „Regelui Macron” și cu solicitări pentru referendum.

În încercarea de a aduce sub controlul protestele, președintele Macron a anunțat debutul unei serii de dezbateri publice de care a promis că va ține seama pentru viitoarele măsuri pe care le va lua.

Opinii

Andrian Moraru

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22