Viceministrul chinez de Externe: Sancțiunile occidentale impuse Rusiei sunt tot mai „revoltătoare”

L. G. | 20.03.2022

Adjunctul ministrului chinez de Externe, Le Yucheng, a declarat sâmbătă că sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei sunt „din ce în ce mai revoltătoare” și „pun la colț” o putere nucleară.

Pe aceeași temă

În plus, Le Yucheng, adjunct al ministrului de Externe, spune că NATO nu ar trebui să se extindă și mai mult spre est, punând o putere nucleară precum Rusia „la colț”.

„Sancțiunile împotriva Rusiei devin din ce în ce mai scandaloase”, a declarat sâmbătă viceministrul de externe Le Yucheng la un forum de securitate de la Beijing, potrivit Reuters. Afirmând cu tărie că sancțiunile îi vor afecta doar pe cetățenii ruși (de fapt oligarhi), pe care Occidentul îi privează de accesul la activele lor din străinătate „fără niciun motiv”.

„Istoria a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar și vor înrăutăți economia globală", a spus Le.

El a mai afirmat că sancțiunile SUA și UE nu vor face decât să escaladeze situația, și a exprimat punctul de vedere al Moscovei cu privire la NATO, spunând că alianța nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, punând „la colț” o putere nucleară precum Rusia, după cum relatează Reuters.

Reacția neobișnuit de contondentă a Chinei la adresa Occidentului (având în vedere că Beijingul a părut până acum reticent să susțină pe față una dintre părți) în legătură cu războiul care strânge Ucraina ca într-o menghină, vine în aceeași zi cu solicitarea președinției ucrainene ca Beijingul să condamne public „barbaria rusă” de care dă dovadă Moscova invadând Ucraina.

 „China poate fi elementul important al sistemului de securitate globală dacă ia decizia corectă de a sprijini coaliția țărilor civilizate și de a condamna barbaria rusă”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mikhailo Podolyak.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🇨🇳 can be the global security system’s important element if it makes a right decision to support the civilized countries’ coalition &amp; condemn 🇷🇺 barbarism. It is a chance to sit at the table as equals. The West must explain to Beijing how $1.6 trillion differs from $150 billion</p>&mdash; Михайло Подоляк (@Podolyak_M) <a href="https://twitter.com/Podolyak_M/status/1505191131893673984?ref_src=twsrc%5Etfw">March 19, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

De asemenea, declarațiile oficialului chinez intervin la nici 24 de ore după discuția telefonică dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez privind războiul din Ucraina.

Pe fondul îngrijorărilor că Beijingul ar putea ajuta Rusia inclusiv cu armament, șeful Casei Albe și-a expus punctul de vedere cu privire la invazia rusă din Ucraina și a explicat care sunt implicațiile și consecințele (în special economice) în cazul în care China ar interveni în sprijinul Rusiei. Însă președintele american nu a adresat președintelui chinez „solicitări specifice” în această privință, după cum a explicat Washingtonul. China trebuie să ia singură decizii, a subliniat un oficial de la Casa Albă.

China nu a condamnat până acum invazia Rusiei în Ucraina - referindu-se doar la „criza” din Ucraina - dar și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la luptele armate, cerând o soluție pe cale diplomatică.

Pe de altă parte, Beijingul - care importă masiv petrol și gaz din Rusia - s-a opus sancțiunilor economice impuse Rusiei, despre care spune că sunt unilaterale și nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU.

Moscova a cerut NATO să-i ofere garanții juridice că își va opri extinderea și că se va întoarce la aliniamentul său din 1997.

„Acest scop al securității absolute urmărit de NATO duce fix la insecuritate absolută”, a spus Le. „Consecințele punerii unei mari puteri, în special a unei puteri nucleare, într-un colț sunt și mai inimaginabile”, a adăugat oficialul chinez.

La rândul său, Moscova a trimis semnale prin care încurajează o relație apropiată cu China. Relația dintre Rusia și China se va consolida ca urmare a situației politice actuale, a transmis ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate bazele pe care se bazează sistemul internațional, desigur că noi, ca două mari puteri, trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume”, a declarat Lavrov, citat de agenția rusă de presă Interfax.

***

Despre cererea SUA ca Beijingul să se abțină în acordarea de ajutor Moscovei, televiziunea de stat chineză CGTN s-a exprimat mult mai plastic:

„Mă poți ajuta să mă lupt cu prietenul tău (Rusia - n.r.), pentru ca să mă pot concentra mai târziu să mă lupt cu tine?”

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Can you help me fight your friend so that I can concentrate on fighting you later?</p>&mdash; CGTN LIU Xin 刘欣 (@LiuXininBeijing) <a href="https://twitter.com/LiuXininBeijing/status/1505043155682402306?ref_src=twsrc%5Etfw">March 19, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22