Pe aceeași temă
De asemenea, vicepremierul ucrainean a spus că este recunoscătoare României pentru susținerea privind acordarea Ucrainei a statutului de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.
Interviul cu Olha Stefanishyna, vicepremier pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, acordat G4Media.ro:
Rep: În primul rând, cât timp credeți că va mai dura războiul? Care este evaluarea dvs.?
Olha Stefanishyna: Este un război în desfășurare, a început pe tot teritoriul Ucrainei la 24 februarie. Este un război la scară largă și, din păcate, ia viețile a zeci de mii de ucraineni. Vedem că Rusia nu a reușit să respecte niciuna din declarațiile cu privire la scopurile acestui angajament militar, începând de la preluarea controlului asupra Kievului pentru a obține controlul asupra marilor orașe, apoi ajungând la granițele regiunilor Donețk și Lugansk. Deci, practic, acum, singura opțiune posibilă rămasă pentru Federația Rusă este să continue un război de epuizare, un război de durată care le va permite să-și mobilizeze rezervele și să ne epuizeze pe noi, să epuizeze restul lumii cu criza alimentară și să epuizeze voința politică a liderilor.
Bineînțeles că acest lucru nu face parte din planul nostru. Noi luptăm pentru recâștigarea teritoriilor noastre și pentru încheierea războiului.
Rep: Unii reprezentanți ai guvernului au declarat că speră ca războiul să se termine în acest an. Vă așteptați la același lucru?
Olha Stefanishyna: Acestea sunt estimările serviciilor noastre de informații militare și ale forțelor noastre militare, bazate pe date și pe livrările preconizate ale sprijinului militar din partea partenerilor noștri. În puțin mai puțin de 10 zile vom avea următoarea reuniune de coordonare în formatul Rammstein. Și dacă vom avea o livrare continuă, la timp și coordonată a sprijinului militar necesar, ar fi posibil să obținem controlul militar asupra zonei, în corelare cu măsurile de restricție aplicate și după cel de-al șaselea pachet.
Așadar, avem încredere în forțele noastre, în serviciile noastre de informații, foarte coordonate cu țările democratice. Există estimări, dar nu trebuie să subestimăm instrumentele războiului hibrid rusesc, propaganda politică și instrumentele cibernetice. Ei au încă rezervele interne pe care le vor putea continua să funcționeze.
Rep: Pentru că ați deschis discuția despre ajutorul militar primit de Ucraina, există un astfel de ajutor militar furnizat de România?
Olha Stefanishyna: Da, există un anumit sprijin militar furnizat de România, iar ministrul român al Apărării participă la formatul Rammstein și la formatul de coordonare. Așadar, pentru noi este foarte importantă continuitatea și calendarul livrărilor de armament. Sperăm că, odată cu decizia SUA de a oferi formatul ”land lease” pentru livrările de arme pentru Ucraina, acest lucru va facilita și livrările din partea altor țări, cum ar fi România, de exemplu.
Rep: Puteți să detaliați acest lucru? Ce fel de arme sau echipamente a livrat România?
Olha Stefanishyna: Nu sunt sigură că aceasta este o infomație pe care o pot face publică în totalitate, trebuie să verific și apoi să furnizez aceste informații mai târziu. Pentru că există o abordare individuală cu fiecare țară. Dar, în esență, am stabilit prioritățile pentru armele de care avem nevoie, inclusiv echipamente de artilerie de 155 mm, dar și tancuri și vehicule blindate, precum și artilerie de lungă distanță.
Rep: De asta aveți nevoie în general, nu doar din România?
Olha Stefanishyna: Da.
Rep: Cum apreciați ajutorul din partea României în ceea ce privește refugiații și coridoarele pentru mărfuri?
Olha Stefanishyna: Pentru noi, încă din primele zile ale războiului, țările vecine, dar mai ales România, Polonia și Slovacia au fost foarte deschise pentru a ne găzdui oamenii. Acest lucru a fost foarte important. Au fost găzduiți în aceste țări, cu multe provocări, iar autoritățile au fost foarte eficiente, lucrând 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a înființa centre logistice și pentru a distribui asistența în mod corespunzător.
Sprijinirea coridoarelor verzi pentru refugiați, dar și pentru bunurile noastre este foarte importantă. Țările UE sunt singurele unde ne putem exporta bunurile. Acest lucru demonstrează că facem deja parte din familia europeană. Și așa arată solidaritatea pentru noi.
Rep: Ucraina a depus cererea formală pentru ca UE să îi acorde statutul de țară candidată. O decizie este așteptată la Consiliul European din luna iunie. Care sunt așteptările dumneavoastră în ceea ce privește acordarea acestui statut?
Olha Stefanishyna: Această dezbatere publică foarte serioasă între liderii europeni arată seriozitatea problemei care va fi discutată până la sfârșitul lunii iunie, și anume decizia potențială de a acorda Ucrainei statutul de candidat. România este cu adevărat serioasă în privința acestei decizii, iar guvernul român înțelege momentul istoric în care trebuie luată această decizie; înțelege importanța strategică a acestui pas. Așadar, suntem recunoscători că sprijină candidatura Ucrainei și probabil și alte candidaturi, din partea Georgiei și, bineînțeles, există sprijinul pentru Moldova.
Sperăm că, având acest istoric foarte important și recent de integrare în UE, guvernul român va susține această decizie și va aduce multe explicații acelor țări sceptice care încă ezită.
Pentru noi, această decizie este importantă pentru a aprecia realizările anterioare obținute în ultimii 7 ani, un fundal semnificativ de reforme implementate. Noi tratăm această decizie ca pe una politică, pentru că majoritatea țărilor sceptice nu înțeleg cât de mult suntem deja integrați în UE. Dar țări precum România știu mai bine decât altele, pentru că avem granițe comune, multe schimburi comerciale, piețe comune și logistică comună.
Este foarte important ca în aceste zile România să poată deveni un avocat al realităților din Ucraina. Sprijinul public este de peste 65% în favoarea susținerii aspirațiilor Ucrainei.
Interviul integral cu vicepremierul Ucrainei îl puteți citi aici.