Vicepremierul Ucrainei: Putin trebuie oprit, ca Hitler. Bărbați uciși, femei violate, copii omorâți

Redactia | 11.03.2022

Olga Stefanișina este vicepremierul Ucrainei și ministrul responsabil cu integrarea europeană și euro-atlantică a țării sale.

Pe aceeași temă

 Olga Stefanișina este vicepremierul Ucrainei și ministrul responsabil cu integrarea europeană și euro-atlantică a țării sale. Deși lucrează dintr-un buncăr, în condiții improvizate, și-a făcut timp să răspundă la câteva întrebări din partea Digi24, pentru că vrea ca lumea să afle direct de la sursă ce se întâmplă în Ucraina. S-a folosit de prilejul interviului pentru Digi24 pentru a transmite un mesaj de mulțumire către România și către românii care au arătat compasiune pentru ucraineni.

 Olga Stefanișina, vicepremier al Ucrainei: Vă mulțumim pentru interes, România este alături de Ucraina în această perioadă.

 Cristina Cileacu: Suntem martorii întregii situaţii din Ucraina.  Războiul înseamnă, de obicei, o mulțime de crize care se întâmplă în același timp. Cum rezistați?

 Olga Stefanișina: În primul rând, simțim sprijinul și compasiunea țărilor vecine, mai ales din Polonia și România, care și-au deschis granițele și arată ospitalitate față de oamenii care fug din fața războiului. Am lucrat împreună din primele 24 de ore de când a început războiul, la cel mai înalt nivel, ca să sprijinim poporul ucrainean afectat de război și suferință. Suntem extrem de recunoscători României, guvernului său, dar înainte de orice, oamenilor, românilor. Au fost foarte deschişi faţă de naţiunea noastră şi plini de compasiune pentru noi.

 Celălalt element foarte important la care încă din primul moment, a lucrat tot guvernul, cu minte limpede și putere, a fost spiritul de luptă al armatei noastre. Am reuşit să organizăm în primele 24 de ore, personalul umanitar care s-a asigurat că toate regiunile și părțile din Ucraina afectate de război au acces la toate necesitățile umanitare, pentru ca nimeni să nu sufere din cauza lipsei de produse alimentare, a apei și a altor lucruri necesare. Toate acestea trebuie să fie asigurate, dar, avem o situație foarte complicată cu accesul, evacuarea, dar și accesul ajutoarelor umanitare pentru acele regiuni care se află sub controlul Federației Ruse. Acestea sunt părţile Ucrainei unde se suferă cu adevărat. Ne pasă de fiecare cetățean ucrainean și crede-mă, facem tot posibilul să ne asigurăm că sunt în siguranță, că nevoile lor sunt îndeplinite și securitatea lor, înainte de orice, este asigurată.

 Cristina Cileacu: Trebuie să vă întreb, pentru că observ baricadele din spatele dvs, unde vă aflați în acest moment în care înregistrăm acest interviu?

 Olga Stefanișina: Asigurăm securitatea și continuitatea activității guvernului și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Suntem într-un loc special, un loc sigur, avem toate elementele de securitate necesare, pe scurt.

 Germania ar trebui să fie prima țară care să-l oprească pe Putin

Cristina Cileacu: Va fi o întâlnire între ministrul afacerilor externe Kuleba cu omologul său rus Lavrov, în Turcia (interviul a fost înregistrat miercuri, înaintea întâlnirii - n.r.). Care este mandatul pe care ministrul Kuleba îl are de la preşedintele Zelensky pentru aceste negocieri?

 Olga Stefanișina: Mandatul pe care îl avem toți este mandatul națiunii noastre de a fi independentă, fără război și pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Aceasta este prima și cea mai importantă condiție pe care o avem. Înțelegem că Rusia vorbește prin limbajul ultimatumurilor. Dar este important acum să înțelegem că nu vom lua măsuri care să legitimeze activitatea inumană, de genocid a teroriștilor ruși și a conducerii teroriștilor, pe teritoriul Ucrainei. Legalizarea sau legitimizarea acestor acţiuni ar însemna că în secolul 21, fiecare naţiune, fie că este în Europa sau în jurul acestui continent, s-ar putea confrunta cu un genocid, atacuri teroriste şi crime masive asupra populaţiei civile şi copiilor, fără să fi provocat sau inspirat vreo agresiune asupra rușilor, din partea noastră.

 Cristina Cileacu: Este Ucraina gata să renunțe la Crimeea, Donbas, Lugansk pentru încheierea războiului, dacă acest lucru este pe lista de cereri din partea Rusiei?

 Olga Stefanișina: Știi că aceste discuții au avut loc la acest nivel înainte de începerea războiului și ar trebui să vedem imaginea mai largă, că nu este vorba doar despre Ucraina și integritatea teritorială ucraineană și suveranitate, este și despre toate țările voastre și amenințările pe care tirania le practică în lume. Putin ar trebui oprit, la fel ca Hitler. Crimele de război din în Ucraina sunt pur și simplu copiate după ceea ce s-a întâmplat și a fost făcut de Germania nazistă. Practic Germania ar trebui să fie prima țară care se opune și care face toate lucrurile posibile și imposibile pentru a opri acest lucru, cunoscând experienţa pe care o au, povara acestei responsabilităţi pe care Germania o are față de întreaga lume de ani de zile şi decenii. Înțeleg că aceste lucruri sunt înțelese în multe capitale europene, dar prețul oricărei toleranțe pentru tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este libertatea și securitatea tuturor aliaților NATO și a Ucrainei. De aceea, nu ne concentrăm asupra ultimatumurilor foarte specifice. Este vorba despre oprirea acestei agresiuni și împiedicarea ei să se întâmple.

 Olga Stefanișina: Nu vrem integrare în UE la pachet

Cristina Cileacu: Sunteți ministrul responsabil pentru integrarea în Uniunea Europeană şi, de asemenea, cu relaţia euro-atlantică. Răspunsul preşedintelui ucrainean cu privire la NATO pare să fie clar, Ucraina renunţă la această posibilitate. Dar la ce ne aşteptăm din punctul de vedere al Uniunii Europene, dacă vorbim de integrarea Ucrainei în blocul comunitar?

 Olga Stefanișina: Voi încerca să spun pe scurt, dar foarte, foarte cuprinzător. Nu luăm în calcul cu adevărat nici o propunere de pachet, pentru că Georgia și Moldova au aplicat și ele pentru aderare. Suntem într-o situație foarte diferită, nu numai din cauza războiului, ci și al sângelui ucrainean, care curge practic pentru a treia oară în istoria sa de treizeci de ani, pentru viitorul său european, pentru apartenența la familia europeană.

 Înainte de începerea războiului, Ucraina a fost unul dintre importatorii de top ai UE, una dintre cele mai mari piețe pentru Uniunea Europeană. Iar nivelul integrării noastre juridice şi economice a fost extrem de ridicat. În ultimii doi ani, împreună cu Uniunea Europeană am evaluat respectarea principiilor de bază ale UE, criteriile de la Copenhaga. Astfel, pregătirea tehnică a Ucrainei pentru aderarea la UE este extrem de ridicată. În timp ce se ia decizia de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, nu se pune problema dacă Germania sau Franţa vor să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. Este vorba dacă Germania sau Franța sau orice alt stat membru consideră că Ucraina va învinge, pentru că atunci când Ucraina va învinge și câștigă această agresiune militară, Ucraina se va restabili, Ucraina va fi din nou un partener puternic și de încredere pentru UE. Prin urmare, luarea aceastei decizii pentru noi este despre dacă liderii europeni mai pot să creadă că Rusia ar putea câștiga acest război, iar dacă este așa, atunci ei nu vor lua decizia și noi nu vom fi acceptați în UE.

 Ucraina nu mai face estimări în privința duratei invaziei ruse

interviul integral pe Digi 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22