Vicepreședintele Mike Pence refuză suspendarea lui Trump, cerută insistent de către democrați

Laurentiu Gheorghe | 08.01.2021

Vicepreședintele american Mike Pence s-a opus cererii democraților de a invoca al 25-lea Amendament al Constituției pentru înlăturarea președintelui Donald Trump din funcție.

Pe aceeași temă

Informația a fost dezvăluită pentru prima dată de Business Insider, jurnaliștii de la această publicație citând mai mulți consilieri ai lui Pence care afirmă că vicepreședintele nu va susține o asemenea mutare.

Un număr de legiuitori democrați și republicani i-au cerut lui Pence să invoce al 25-lea Amendament pentru a-l înlătura din funcție pe președintele republican după ce susținătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului miercuri.

Printre congresmenii care vor înlăturarea lui Trump înainte de încheierea mandatului acestuia peste mai puțin de două săptămâni se numără și președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați.

Al 25-lea Amendament, adăugat în 1967 Constituției Statelor Unite asigură că guvernul își va putea continua activitatea dacă un președinte în exercițiu este considerat „inapt” să își îndeplinească sarcinile.

O majoritate a miniștrilor cabinetului lui Trump și Pence ar trebui să voteze că președintele republican este inapt.

„Nu se va întâmpla”, a afirmat un republican apropiat de Pence când a fost întrebat de cererile tot mai numeroase de a-l înlătura din funcție pe Trump, potrivit Insider.

Democrații vor capul lui Trump

Însă, potrivit CNN, democrații vor să declanșeze procedura de înlăturare a președintelui Trump din funcție, iar votul final să fie dat săptămâna viitoare cu doar câteva zile înainte ca Joe Biden să preia oicial președinția USA.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, împreună cu echipa sa democrată lucrează la un „proces fulger de suspendare”, conform „mai multor surse democrate”, anunță CNN.

„Aceasta este urgență – este o urgență de maximă importanță”, a spus Pelosi reporterilor joi, adăugând că „teelefonul meu stă să explodeze de mesajele cu «suspendare, suspendare, suspendare»”.

În Congres a început deja să circule un proiect al textului de punere sub acuzare, democrații intenționând să îl acuze pe Trump de două infracțiuni. Primul articol îl acuză pe Trump de abuz de putere datorită tentativei de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Mai exact, acuzația face referire la un apel telefonic publicat de Washington Post în care Trump a făcut presiuni asupra celui mai înalt oficial electoral din statul Georgia, secretarul de stat Brad Raffensberger, să „găsească” peste 11.000 de voturi care să-l ajute să câștige statul respectiv.

Al doilea capăt de acuzare afirmă că președintele a făcut abuz de putere prin incitare la violență împotriva Congresului și de „tentativă de lovitură de stat” în timpul zilei de miercuri când cele două camere ale legislativului american s-au reunit pentru a valida victoria lui Joe Biden.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22