Victoria centrului moderat

Octavian Manea | 19.06.2012

Pe aceeași temă

Alegerile greceşti din 17 iunie re­pre­zintă o victorie electorală pentru par­tidele tradiționale care au candidat pe o platformă pro-bailout. Se men­ține, așadar, clivajul consacrat la ale­gerile precedente între sus­ţinătorii austerităţii şi cei care se declară îm­potrivă.

După numărarea a 99,9% dintre vo­turi, clasamentul arată astfel: pe pri­mul loc, formațiunea de centru-dreap­ta Noua Democrație cu 29,7% (129 de locuri în parlament), urmată de stân­ga radicală Syriza cu 26,9 % (71 de mandate parlamentare). Pe locul al treilea s-a clasat formațiunea de centru-stânga Pasok cu 12,3% (33 de locuri). Practic, bonusul de 50 de mandate acordat primului clasat va da alianței pro-bailout, reunind Noua Democrație–Pasok, șansa de a cre­iona o nouă majoritate guver­na­men­tală, controlând 162 de locuri.

Antonis Samaras, liderul formațiunii No­ua Democrație și cel care foarte pro­babil va conduce viitorul guvern, a declarat că scrutinul din 17 iunie re­prezintă o victorie „pentru întreaga Europă“: „poporul și-a exprimat vo­ința de a rămâne ancorat în zona eu­ro, de a onora angajamentele țării și de a încuraja creșterea economică. Este o victorie pentru întreaga Euro­pă. Chem toate partidele care îm­părtășesc aceste obiective să for­me­ze un nou guvern care să ofere sta­bilitate țării“.

De cealaltă parte a clivajului continuă, însă, să îngrijoreze ascensiunea Sy­ri­za, care față de scrutinul din 6 mai a mai câștigat 20 de parlamentari. Li­derul său, Alexis Tsipras, are toate șansele să devină liderul opoziției par­lamentare. Pe lângă formațiunea sa, mai există alte 4 partide care vor con­trola între 60-70 de mandate par­la­mentare. În general, mesajul opoziției privește spre interior, adoptă o reto­rică extremă, care îi portretizează pe străini drept țapi ispășitori și pledează pentru abandonarea regimului de aus­teritate impus de creditorii inter­na­țio­nali.

Și totuși, de ce a primit Syriza atât de multe voturi? O parte din explicație es­te aceea că a propus imagini în­drăz­nețe care au mobilizat electoratul dezamăgit de partidele tradiționale. Unul dintre argumentele sale prin­cipale a fost că Syriza va renunța la aus­teritate, dar Grecia va rămâne în zona euro. Și asta pentru simplul motiv că Germania și Grecia se află într-o stare de „distrugere reciproc asigurată“. „Cred că ne aflăm într-o situaţie echivalentă cu cea în care Ame­rica s-a aflat față de Rusia, în vremea Războiului Rece. Ambele aveau arme nucleare în mâinile lor şi ambele părţi ameninţau să apese şi să activeze butonul nuclear. Când avem un Război Rece, niciuna dintre părți nu își permite să dea înapoi, astfel încât acum nu ne aşteptăm ca doamna Merkel să dea înapoi. Sun­tem destul de siguri că, atunci când vine momentul, logica va prevala şi că nu-și vor activa armele lor nu­cleare“, declara recent Alexis Tsipras unui post britanic.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22