Victoria din Carolina de Sud îl ține pe Joe Biden în cursa pentru nominalizarea la prezidențiale

Laurentiu Gheorghe | 01.03.2020

Cu susținerea afro-americanilor Joe Biden a obținut o victorie convingătoare în alegerile primare ale democraților în Carolina de Sud, impunându-se ca o variantă moderată la candidatura lui Bernie Sander

Pe aceeași temă

Victoria decisivă îi conferă fostului vicepreședinte un impuls în cursa democraților pentru desemnarea contracandidatului lui Donald Trump, în momentul în care se apropie așa-numita Super Marți, cu alegeri primare în 14 state, care vor stabili o treime dintre delegații participanți în finala națională.

A fost prima victorie în alegerile primare reputată de Joe Biden, care se află pentru a treia oară în cursa pentru desemnarea candidatului democrat pentru Casa Albă.

Șapte candidați în lupta pentru finala cu Donald Trump

În Carolina de Sud, Biden l-a luat la țintă pe Sendres, senator independent de Vermont, autodefinit ca socialist-democrat, a cărui campanie energică este plină de chemări la o revoluție politică care să zguduie establishment-ul Partidului Democrat ceea ce îi îngrijorează pe cei care cred că este plecat prea mult spre stânga, pentru a avea șanse să-l învingă pe conservatorul Donald Trump în alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

„Democrații își doresc un candidat care să fie democrat”, a spus Biden susținătorilor fideli în Columbia, Carolina de Sud, într-un atac la Sanders. „Câștigă totul sau pierzi, asta este alegerea. Majoritatea americanilor nu doresc promisiunea unei revoluții. Vor mai mult decât promisiuni, vor rezultate”.

Biden l-a bătutut pe Sanders într-o gamă largă de grupuri ideologice și demografice, inclusiv la cei care se declară „foarte liberali”, conform exit polurilor. Votul a arătat că 61% dintre afro-africani l-au preferat pe Biden și doar 17% agreează discursul revoluționar-socialist al lui Senders.

Alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă politică încărcată, în timp ce democrații îl critică pe președintele Donald Trump în ceea ce privește gestionarea crizei coronavirusului, în condițiile în care piața bursieră se prăbușește și temerile de recesiune amenință să redeseneze câmpul de luptă din 2020.

Biden poate acum să spună că este singurul candidat care poate inspira una dintre cele mai critice segmente ale electoratului democrat: alegătorii afro-americani. Iar victoria ridică noi întrebări cu privire la afirmația lui Sanders de a-și fi extins influența demografică după campania sa eșuată din 2016.

Victoria din Carolina de Sud reprezintă o provocare și pentru fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg care a intrat în cursă mizând pe ideea că Biden este un candidat slab.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22