Victorie zdrobitoare a laburiștilor în Marea Britanie

Redactia | 05.07.2024

Partidul Laburist a obținut 410 mandate în Parlamentul britanic, în timp ce conservatorii doar 131, potrivit primelor estimări ale votului la ieșirea de la urne, difuzate de BBC.

Pe aceeași temă

Anul cu un record al alegerilor la nivel global continuă să ofere rezultate dramatice. A venit rândul Marii Britanii, exity-poll-ul după alegerile generale de joi consemnând pierdarea mandatului de către consrvatorii lui Rishi Sunak, aflați de 14 ani la putere. Partidul laburist condus de mai puțin carismaticul Keir Starmer se îndreaptă spre o majoritate covârșitoare de aproxmativ 170 de locuri în Camera Comunelor. Primele rezultate după închiderea urenlor de joi seara sugerează că Starmer va fi noul premier, laburiștii fiind creditați cu 410 de locuri din cee 650 din Camera Comunelor, îm timp partidul condus de Sunak înregistrează cel mai slab rezultat electoral din istoria sa cu doar 131 de locuri.

 Înfrângere istorică a conservatorilor

Rezultatul, potrivit Financial Times, este „o cotitură pentru Marea Britanie și va rezona în întreaga lume”, deoarece într-un moment în care populiștii de dreapta câștigă în multe țări, puterea politică din Marea Britanie revine la un partid liberal, internaționalist, de  stânga.

Însă victoria laburiștilor nu era așteptată să fie așa de categorică după ce la alegerile din 2017, fostul lider de stânga al partidului Jeremy Corbyn nu reușise să obțină decât 40% din voturi.

Viitorul ministru de Externe, un apropiat al lui Keir Starmer, a acvertizat după aflarea primelor rezultate: „Dacă nu vom livra pentru oamenii care muncesc, vom fi eliminați iar în locul nostyru vor veni naționaliștii”, adăugând „aceasta este direcția pe care am văzut-o în întreaga lume”. În acvelași timp, partidul populist de dreapta din Marea Britanie al lui Nigel Farage era proiectat să se descurce mai bine decât se aștepta, cu 13 locuri, un rezultat care ar fi un mare progres pentru partidul.

Victoria Laburistilor este un triumf personal pentru Starmer, care a preluat conducerea partidului în 2020, după cea mai mare înfrângere electorală a partidului din aproape un secol. Victoria sa anticipată este similară ca amploare cu cea obținută de Sir Tony Blair în 1997.

Potrivit sondajului efectut la ieșirea de la urne, liberal-democrații de centru erau pe cale să câștige 61 de locuri, aproape de recordul de 62 de locuri stabilit de partid în 2005. Se estimează că Lib Dems vor avea câștiguri mari în „zidul albastru” conservator al circumscripțiilor bogate din sudul Angliei. Partidul Național Scoțian urmează să vină în spatele laburiștilor scoțieni, cu doar 10 locuri, potrivit aceluiași exit poll, punând capăt visului partidului de a obține independența.

Sondajul a dezvăluit sentimentul copleșitor raportat de candidații din toate partidele că Marea Britanie dorea „schimbare”, mulți conservatori de rang înalt recunoscând în timpul campaniei că partidul părea epuizat. Regatul Unit se află sub conducerea conservatoare de 14 ani, timp în care au existat cinci prim-miniștri, cu o criză aproape catastrofală a pieței bancare și a obligațiunilor izbucnind în timpul scurtei domnii a lui Liz Truss. Perioada a fost marcată de austeritate economică, Brexit, pandemie de coronavirus și șocul prețului energiei.

Fostul ministru conservator, Sir Jacob Rees-Mogg, a spus că a fost „în mod clar o noapte îngrozitoare” și a adăugat că conservatorii au anticipat votul de joi..

Starmer urmează să devină al șaptelea prim-ministru laburist din istoria partidului, iar victoria sa este prima din 2005 pentru partidul de centru-stânga care i-a înlăturat ultima dată de la putere pe conservatori în 1997, când Tony Blair a devenit prim-ministru într-o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui John Major. El se va muta vineri în Downing Street 10 și își va forma imediat cabinetul, cu instrucțiuni pentru miniștrii săi să elaboreze rapid politici pentru a scoate Marea Britanie din perioada de creștere economică foarte lentă.

„Schimbarea începe acum”

„Lupta pentru încredere este cea care ne definește epoca. Acesta este motivul pentru care am făcut o campanie atât de intensă pentru a demonstra că suntem apți pentru serviciul public”, a spus Starmer, vineri dimineață, după ce rezultatele oficiale au confirmat victoria partidului său.

„Trebuie să întoarcem politica la serviciul public. Să arătăm că politica poate fi o forță a binelui”, a adăugat el.

„Schimbarea începe acum”, a mai spus liderul laburist.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară și are în față o lungă listă de provocări, de la o economie lentă la servicii publice tot mai degradate și la scăderea nivelului de trai – toate, motive care au contribuit la înfrângerea conservatorilor.

Pentru conservatori în schimb, situația este dramatică. Acesta este cel mai slab rezultat al Partidului Conservator din istoria sa, în ceea ce privește numărul de locuri.

Premierul Rishi Runak a declarat vineri dimineață că l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victorie. El a admis „o noapte dificilă” pentru partid și a subliniat că alegătorii au oferit un verdict care dă de gândit conservatorilor.

Vestea bună pentru Sunak este că el și-a câștigat totuși mandatul de parlamentar – sondajele sugerând anterior că este aproape de a pierde.

Cine este noul premier, Keir Starmer

Puțin carismatic, dar hotărât: noul prim-ministru britanic Keir Starmer va trebui să mulțumească o țară însetată de schimbare, după ce a remaniat complet Partidul Laburist pentru a-l readuce la putere în Regatul Unit.

El s-a angajat să întoarcă și să reorienteze spre centru partidul slăbit de predecesorul său, Jeremy Corbyn, ale cărui idei se situau foarte mult la stânga.

Dar pentru mulți britanici, Keir Starmer rămâne o enigmă politică. Adversarii săi au subliniat schimbările sale frecvente de poziție și lipsa de claritate a programului său.

Deși se declară „socialist”, programul său de guvernare „pro-business” pledează pentru disciplină bugetară în perioade de constrângeri financiare. În același timp, acesta promite să repare serviciile publice.

„El crede că statul ar trebui să fie un facilitator și că ar trebui să existe ca o plasă de siguranță”, a declarat pentru AFP profesorul de științe politice Tim Bale, care vede în aceasta influența istoriei familiei sale.

Născut la 2 septembrie 1962, Keir Rodney Starmer a crescut la periferia Londrei cu un frate și două surori, un tată distant și o mamă care suferea de o boală articulară rară care a invalidat-o ani de zile.

„Tatăl meu a fost sculer și mama asistentă medicală”, a repetat el, într-o frază care a devenit un „gimmick” ironizat al campaniei sale.

„Știu cum este să te lupți să plătești facturile”, a mai spus el adesea, într-o perioadă în care țara suferea de o inflație de două cifre.

Un premier progresist

După ce a studiat dreptul la Leeds și apoi la Oxford, Keir Starmer a intrat într-o firmă specializată în drepturile omului, apărând sindicatele și activiștii de mediu împotriva McDonald’s și luptând împotriva pedepsei cu moartea în Caraibe.

În 2003, a ocupat primul său post oficial, ajutând la reconstrucția serviciului de poliție din Irlanda de Nord după conflicte, înainte de a deveni director al procuraturii pentru Anglia și Țara Galilor în 2008.

În 2015, a fost ales pentru prima dată în calitate de deputat pentru o circumscripție din partea central-nordică a Londrei.

În ciuda divergențelor sale cu Jeremy Corbyn, Keir Starmer a devenit purtătorul de cuvânt al partidului cu privire la Brexit. El însuși a votat pentru rămânerea în UE.

Avocatul Gavin Millar, un prieten care a lucrat cu el, l-a descris ca fiind „foarte minuțios, foarte muncitor”.

În Downing Street, „va fi, de asemenea, foarte atașat de anumite valori fundamentale în care a crezut întotdeauna: egalitatea, drepturile omului, justiția socială, reducerea decalajului dintre bogați și săraci”, asigură el.

Partea cea mai grea rămâne rămâne de îndeplinit promisiunea să fie amintit ca „cineva care a condus un guvern laburist îndrăzneț și reformator”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22