Victorie zdrobitoare a liberalilor în Canada

Bogdan C. Enache | 20.10.2015

SHARE 6

Pe aceeași temă

Partidul Liberal condus de Justin Trudeau a repurtat o victorie zdrobitoare în cel de-al 42-lea scrutin general din Canada, organizat în data de 19 octombrie, în faţa Partidului Conservator condus de prim-ministrul Stephen Harper, pe care observatorii nu o anticipau nici măcar cu câteva zile în urmă.

 

Economia reprezintă subiectul principal care le-a permis liberalilor canadieni să obţină acest succces electoral neaşteptat.

 

Canada nu a cunoscut criza financiară care a lovit SUA şi Europa, sistemul său bancar fiind istoric cunoscut pentru o neobişnuită robusteţe, şi nu a trecut printr-o recesiune la fel de puternică şi de lungă precum vecinul său de la sud sau majoritatea statelor europene, ajutată în aceasta privință şi de o creştere demografică. Cu toate acestea scăderea preţurilor la materii prime din ultimii ani, pe fondul unei redresari neobisnuit de lente a economiilor avansate şi a diminuării ratei de creştere a economiei chineze, îşi face acum resimţite efectele şi în economia canadiană, una tradițional exportatoare de materii prime.

http://www.revista22.ro/tabelbogdan.jpg

     Sursa : Banca Mondială/FMI

 

Liderul Partidului Liberal, Justin Trudeau, fiul fostului prim-ministru Pierre Trudeau, supranumit şi părintele Canadei moderne, a reuşit să se poziţioneze în ochii electoratului ca o alternativa de centru-stânga credibilă la politica de centru-dreapta a Partidului Conservator, dar şi ca o formațiune de centru-dreapta comparativ cu Noul Partid Democratic aflat încă mai la stânga spectrului politic din această ţară.

 

http://www.revista22.ro/fotoliipartif.jpg

Sursa : Elections Canada

 

În campania electorală, liberalii au promis că vor abandona politica conservatoare de echilibru bugetar dusă de prim-ministrul Harper în favoarea unui program de cheltuieli publice în deficit în valoare de 25 de miliarde de dolari canadieni derulat pe o perioadă de trei ani, care ar profita de dobânzile scăzute din prezent şi s-ar concentra pe infrastructura de transport. În acelaşi timp, aceştia au anunțat o modificare a sistemului fiscal în favoarea gospodăriilor cu venituri de mijloc, a căror rată de impozitare ar urma să scadă de la 22% la 20,5%, în timp ce gospodăriile cu venituri mai ridicate ar urma să suporte o nouă şi mai ridicată rată de impozitare de 33%. Alte teme de campanie ale liberalilor au fost relaţiile cu Statele Unite şi Mexic, mediul înconjurător, apărarea, politica externă şi politica socială internă, printre promisiuni numărându-se : crearea unui comitet pentru ameliorarea activitaţilor transfrontaliere canado-americane; eliminarea vizelor pentru mexicani introduse de guvernul conservator în 2009; stabilirea unor ţinte federale pentru emisiile de carbon, care vor lăsa provinciilor opţiunea unor mecanisme de tranzacţionare a permisiilor de emisii, precum şi continuarea unor proiecte de oleoducte cu excepţia unuia de pe coasta Columbiei Britanice considerat deosebit de riscant; abandonarea planurilor de achiziție a avionului de vânătoare multirol F-35 în favoarea mai ieftinului CF-18 Super Hornet; menţinerea operaţiunilor de sprijin ale aliaţilor NATO în Europa de Est; sprijinirea ONU şi acceptarea unui număr de refugiați sirieni, dar neparticiparea la raiduri aeriene împotriva Statului Islamic (Daesh); în sfârşit, legalizarea şi controlarea accesului la droguri uşoare precum marijuana, după exemplul statului american Colorado şi întârirea controlului deţinerii de arme.

 

            Liberalii au dominat scrutinul din 19 octombrie, organizat după tradiționalul sistem majoritarist "primul care trece linia", atât la votul popular cât şi la numărul de fotolii din Camera Comunelor din Parlamentul de la Ottawa, obţinând 39,5% din sufragii şi 54% din fotolii - cea mai spectaculoasă creştere între două alegeri ale unui partid, de la 36 de fotolii în 2011 la 186 în 2015. De asemenea, Partidul Liberal şi-a adjudecat o majoritate sau o pluralitate de circumscripţii  în toate cele zece provincii şi trei teritorii ale federaţiei, cu excepţia provinciilor Alberta şi Saskatchewan. Conservatorii s-au plasat pe poziţia a doua, cu 31,9% din sufragii şi 99 de fotolii parlamentare, în scădere de la 188 în 2011. Noul Partid Democrat s-a plasat pe poziţia a treia, cu 19,7% din sufragii şi 44 de fotolii parlamentare, în scădere de la 109 în 2011. El este urmat, pe poziţia a patra, de Bloc Québécois, partidul independentist francofon, cu 10 fotolii in Camera Comunelor de la Ottawa. În sfârşit, Partidul Verzilor din Canada a reuşit să îşi păstreze unicul reprezentant în parlamentul federal.

 

Circa zece alte formaţiuni care au prezentat candidaţi la cel de-al 42-lea scrutin general din Canada (printre care se numără Partidul Rinocerilor, Partidul Marijuana, Partidul Piraţilor, Partidul Pensionarilor, Partidul Responsabilităţii şi Competenţei ş.a.m.d.) nu au obţinut niciun fotoliu în Camera Comunelor, principalul for decizional al parlamentului asimetric de la Ottawa, care a totalizat cu aceasta ocazie 338 de fotolii, în creştere cu 30 de fotolii de la scrutinul din 2011 sau de la cel de-al 38-lea scrutin general organizat în 2004, ca urmare a ajustării normei de reprezentare pe fondul creşterii populației cu aproximativ 5 milioane de persoane.

TAGS:

Comentarii 6

Gica - 11-06-2015

Stimate domn Popescou, Ar fi interesant daca ne-ati impartasi sursele de informare pe care le-ati consultat inainate de a ne prezenta opinia dumneavoastra in legatura cu situatia economica si politica a Canadei. Asta pentru ca sunt convis ca daca ati fi citit orice ziar canadian (sau cel putin primul paragraf din articolul in a carui rubrica de comentarii va exprimati opinia) ati fi aflat ca numele noului prim ministru al Canadei este Justin Trudeau. Eu v-as sugera respectuos sa incepeti cu ortografia corecta a numelui .

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-26-2015

Stau pe undeva prin america si incerc sa fiu mai fascist ca ei? Comentariul meu nu era pentru rusnaci. Puneti oualele in alta parte.

Răspunde

Molarul Omah - 10-26-2015

Esti un idiot indoctrinat si extremist, nea gheorghe. Probabil stai pe undeva prin america si incerci sa fii mai fascist decat hitler, ca sa te integrezi in peisaj. Te deplang .

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-23-2015

Plin de ura?! Rasist?! De unde? Principala frica a americanilor la ora actuala sint musulmanii. Dupa ce s-a intimplat pe 09/11, le dau dreptate. Dumneata nu le dai? Cind incerci sa te aperi de asa ceva iar tara de linga tine, care chipurile se da drept sor-ta (mai putin Quebecosii, aia nu sint frati, aia sint doar fuduli) iti planteaza 25 de mii linga tine, cu acte in regula, ar trebui sa te bucuri? Majoritatea imigrantilor din Montreal sint veniti din tari francofone. Ori, in afara de Romania (care are ceva emigranti in Montreal, dar imigratia romaneasca s-a incheiat, canadienii inchizind practic contactele cu Bucurestiul), tarile francofone sint in nordul Africii. Nu crezi ca africanii sint tuciurii? De unde acuzele de rasism? Arata-mi ce e fals in afirmatiile mele! Mai bine ti-ai pune problema de ce au sistat canadienii imigratia din Romania, desi inca au nevoie de forta de munca. Asta spune ceva despre caracterul romanilor. Auzi, rasism! Daca indraznesti sa spui ceva impotriva musulmanilor esti rasist! Sinteti spalati la creier!

Răspunde

ion - 10-22-2015

Cam plin de ura si rasisit comentariul, oricat de important pare punctul de vedere exprimat.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 10-22-2015

Economia canadiana a fost intotdeauna sus datorita pretului petrolului. Daca petrolul nu s-ar fi prabusit in ultimile luni, probabil conservatorii ar fi acum la conducere. Oricum, se stie ca liberalii au adus intotdeauna prosperitate populatiei (Si intotdeauna au bagat economia canadiana in pamint). Scandalurile din lunga dominatie liberala le mai suna probabil si acum canadienilor in urechi. Asa ca eu ii dau credit lui Troudeau (mai bine zis faimei tatalui sau) pentru aceasta victorie. Ramine de vazut insa cit din faima asta e si meritata. La cei 43 de ani ai sai, Troudeau junior mi se pare cam necopt. Pachetul de reforme e unul credibil, mai putin legalizarea marihuanei (cine mai crede in gogorite de genul asta ar trebui sa vada coloratura populatiei care a inundat statul Washington dupa aceeasi masura, ca si explozia criminalitatii dupa “liberalizarea” (?!) asta. Cine vrea sa-si creasca copiii intr-un asemenea mediu e liber sa o faca). De asemenea retragerea avioanelor de lupta (cite, ca nu cred canadienii sa aiba mai mult de 36 toate la un loc – ca elvetienii) nu va face decit sa-i enerveze pe americani, partenerul de baza la Canadei (cam 90% din economia canadiana e bazata pe exporturi in US). Probabil lui Troudeau I se pare ca baietii de la ISIS sint baieti de treaba. Lasati-I atunci pe rusi sa ia caimacul! De asemenea, cei 25000 de noi imigranti musulmani proaspat acceptati in tara (comparat cu numarul de romani redus la aproape ZERO) o sa-I calce pe bataturi pe americani. Dai pasaprot canadian unor posibili teroristi si te astepti la relatii bilaterale cu America? Practic mister Troudeau nu face decit sa-I introduca in America pe usa din dos! Banuiesc ca sint ceva vorbitori de franceza printre astia, d-aia le-a dat quebecosul unda verde. In fine, sper Canada sa nu sufere prea mult din deciziile astea aiurite. Si sper ca Troudeau sa fie in stare sa determine acesti nou veniti sa se stabileasca aproape de cercul polar, acolo unde are nevoie de ei. Din cite ii stiu eu pe arabi, astia prefera sa stea in fata magazinelor, sa traga din narghilea si sa se apere de muste (Cam greu de crezut ca o pot face la minus 50 de grade Celsius, cu ursul alb in fata prispei). Probabil Montreal o sa-I inghita pe mai toti, ca si asa orasul ala e tuciuriu la culoare.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22