Victorie zdrobitoare a lui Boris Johnson și a Brexitului în Marea Britanie

Dora Vulcan | 13.12.2019

Boris Johnson a obţinut majoritatea în Parlamentul britanic, partidul conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri.

Pe aceeași temă

Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie zdrobitoare și majoritate absolută în Parlamentul de la Londra în urma alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie.

Numărarea rezultatelor în 600 de circumscripţii electorale arată o victorie absolută a conservatorilor, care deţin 363 de locuri de deputaţi, un rezultat foarte bun care confirmă larga majoritate conservatoare obţinută şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, transmite BBC .

Este o victorie foarte importantă pentru Boris Johnson, care pare să aibă toate șansele să-și țină acum promisiunea și să ducă Marea Britanie rapid spre Brexit, așa cum a promis.

Conservatorii sunt urmați la mare distanță de laburiști și cei din Partidul Național Scoțial, cu 191, respectiv 55 de mandate.

Este cea mai mare victorie obținută de conservatori din 1987 încoace.

Pe de altă parte, pentru laburiști este cel mai slab rezultat obţinut de acest partid în ultimii 84 de ani.

Până joi, laburiștii aveau 262 de locuri în Parlament. După alegerile anticipate de joi au pierdut 71, ceea ce face ca soarta lui Jeremy Corbyn în fruntea formaţiunii să devină incertă.

Sursa: Rezultatele alegerilor pentru Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit 2019, Google live, actualizare 9.53

________________

Un alt fapt semnificativ, deși pare un vot în favoarea Brexitului, partidul Brexit al lui Nigel Farage nu a obţinut nici un mandat.

În Parlamentul de la Londra mai intră liberal-democrații, cu 13 mandate, în timp ce Verzii vor avea un mandat.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe”, a declarat Johnson după câștigarea circumscripţiei sale din Uxbridge, Londra.

„Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanşa potențialul întregului popor din această țară”, a adăugat Johnson.

„Asta vom face acum...lucrul va începe astăzi”, a continuat acesta.

Financial Times: Val de ușurare la Bruxelles

Perspectiva unei victorii a lui Boris Johnson a determinat un val de ușurare la Bruxelles în primele ore ale zilei de vineri, în timp ce politicienii și oficialii de la vârful UE au salutat perspectiva încheierii perioadei de indecizie și întârzierile care au caracterizat abordarea Regatului Unit cu privire la Brexit.

În timp ce își reafirmă regretul pentru ieșirea probabilă a Marii Britanii din UE, miniștrii reuniți la Bruxelles pentru un summit european au declarat că exit-poll-urile care indică o victorie pentru conservatorii domnului Johnson ar trebui să dea naștere unui guvern care să fie un partener solid de negociere.

„Poziția Franței în ultimele luni a fost una prin care solicitam mai multă claritate. . . a fost necesară reducerea perioadei de incertitudine pentru toată lumea- cetățenii francezi, europeni, britanici ”, a declarat Amélie de Montchalin, ministru francez.. „Se pare că această claritate a fost obținută”

Hans Dahlgren, ministrul afacerilor europene din Suedia, a declarat că țara sa a salutat certitudinea adusă de rezultatul preliminar, chiar dacă se va simți lipsi Regatului Unit în Uniune. „Ca principiu, este întotdeauna bine să avem un partener de discuții solid, deoarece, până la urmă, este mai ușor să avem o negociere bună care să se încheie cu un rezultat agreabil pentru ambele părți”, a spus Dahlgren.

Rezultatul preliminar al alegerilor ar putea contura sfârșitul unei epoci în care UE a fost consternată și frustrată din cauza incapacității Marii Britanii de a gândi și de a impune o poziție clară referitoare la Brexit. Blocul european a negociat un tratat de ieșire cu Theresa May, care apoi a fost nevoită să plece, după care a urmat încheierea unui acord revizuit cu domnul Johnson în doar câteva săptămâni.


Dacă exit-poll-urile sunt corecte domnul Johnson ar trebui să fie în poziția în care ar putea trece cu ușurință acordul de retragere prin Parlament, dar și să stabilească obiective mai clare pentru echipa sa de negocieri.

Unii diplomați și oficiali ai UE speră că o largă majoritate conservatoare i-ar putea permite domnului Johnson să adopte o atitudine mai ambițioasă asupra eventualului acord cu UE.

Oficialii de la Bruxelles mai spun că iminenta plecare a Regatului Unit ar însemna și că UE ar putea acum să-și intensifice pregătirile pentru negocierile care vor stabili relația post-Brexit cu Marea Britanie.

Dar capitalele UE au subliniat că discuțiile vor fi dificile și că viitorul acces Marii Britanii pe piața europeană va fi legat de disponibilitatea Regatului Unit de a respecta normele pieței muncii, cele de protecție a mediului, precum și de politicile privind ajutorul de stat.

***

Boris Johnson a convocat alegerile anticipate după ce fostul legislativ de la Londra a refuzat să aprobe acordul negociat de el pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Speranțele lui Johnson - ca rezultatul de la urne să îi permită aplicarea înţelegerii încheiate cu Uniunea Europeană - par să se fi îndeplinit, iar rezultatul arată că a câștigat pariul politic.

Fapt neobișnuit pentru Marea Britanie, a fost a doua rundă de alegeri anticipate din ultimii doi ani și jumătate. Cu toate acestea, prezența la vot a fost destul de mare, iar oamenii au stat la cozi pentru a votat.

Secretul succesului său stă în sloganul simplu pe care l-a adoptat încă de la început: Hai să facem Brexitul (Get Brexit Done), scrie The Economist.

După trei ani și jumătate de certuri, după ce britanicii au votat la referendum în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, promisiunea de a face ceva concret s-a dovedit tentantă.

A fost o mișcare bună și din punct de vedere tactic, pentru că i-a permis lui Johnson să-i unească pe cei în favoarea Brexitului și să-i facă să voteze pentru conservatori.

Momentul-cheie din campanie a fost decizia lui Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, de a nu candida într-un fief al conservatorilor.

Acesta a fost pentru mulți pro-Brexit semnalul că pot vota în schimb pentru Tories.

Sondajele au arătat că odată cu prăbușirea partidului Brexit, conservatorii au crescut de la 30 la 40 de procente.

numărătoarea voturilor LIVE, aici

Citește și: Alegeri de Craciun in Regatul Unit: Boris, Jeremy, Jo sau Nicola?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22