Pe aceeași temă
Fost spion rus, Alexander Litvinenko trăia în exil în Marea Britanie atunci când a suferit o moarte lentă prin otrăvire cu material radioactiv. Rusului i-a fost servit un ceai într-un hotel londonez, ceai care conținea poloniu-210, un izotop radioactiv. El era cunoscut pentru criticile aduse regimului Putin, acuzându-l pe președintele Rusiei că este un “criminal de rând” aflat în conexiune cu mafia rusă. Însă acesta nu e singurul caz în care criticii regimului Putin au sfârșit prin morți violente.
În 2006, Anna Politkovskaia, jurnalistă și critic aprig al Kremlinului, a fost împușcată la intrarea în locuința sa din Moscova. Cinci persoane au fost găsite vinovate de asasinat, în 2014, dar persoana care a ordonat uciderea ei nu a fost identificat, scrie The Telegraph.
Alexander Perepilichni, mort în 2012. Om de afaceri și informator pentru procuratura elvețiană într-un dosar privitor la un sistem rusesc de spălare a banilor, bărbatul a murit după ce s-a prăbușit în timp ce alerga în apropierea casei sale din Surrey, în Noiembrie 2012. Urme ale unei plante otrăvitoare au fost găsite în stomacul său.
Boris Berezovski, mort in 2013. Omul de afaceri a fugit în exil în Marea Britanie, în 2000, după ce a căzut din grațiile lui Putin. În vârstă de 67 de ani, el a fost găsit mort în baia sa, cu urme în jurul gâtului.
Cel mai recent caz de asasinat a avut loc în 2015, atunci când Boris Nemțov – lider al opoziției ruse – a fost ucis în apropierea Kremlinului. Nemțov era recunoscut drept un critic dur al regimului Putin. Doi presupuși asasini din Cecenia au fost puși sub acuzare, dar din nou cel care a ordonat crima nu a fost identificat.