VIDEO Monica Macovei, despre resetarea cu Rusia propusa de Juncker: Inacceptabila!

Tudor Despina | 13.10.2015

Monica Macovei considera ca declaratiile lui Juncker privind o resetare a relatiilor cu Rusia sunt inacceptabile. Europarlamentarul l-a criticat si pe presedintele american Obama pentru modul in care a inteles sa faca politica externa.

Pe aceeași temă

 

“Este ultimul lucru pe care noi ni-l dorim in Romania”, a spus Monica Macovei cu privire la afirmatiile facute de presedintele Comisiei Europene fata de Rusia.


 

Pentru noi, aceasta declaratie a lui Juncker este inacceptabila, o spun clar si raspicat. Si la fel o sa o spuna, sunt convinsa, si colegii din celelalte state”, a argumentat europarlamentarul intr-un interviu pentru Adevarul Live.

 

Ce a spus Juncker

 

Juncker a declarat in cadrul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, ca e necesar ca Uniunea Europeana sa-si restabileasca “relatiile practice” cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa “dicteze” in aceasta politica.

 

Seful CE critica o declarative prin care presedintele american Obama se referee la Rusia ca la o “putere regionala”, potrivit BBC News.

 

Rusia trebuie tratata decent”, a spus Juncker. “Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu e placut dar asta e situatia, nu putem continua asa la nesfarsit”, a continuat seful Executivului comunitar, cu trimitere la degradarea relatiilor UE-Rusia dupa criza din Ucraina. 

 

Resetarea ordinii postbelice

 

Afirmatiile lui Juncker au atras deja critici dure de la Bucuresti, dupa ce fostul presedinte Basescu si fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu au respins ideile lansate de seful CE.

 

“Nu o sa-i lasam sa ne vanda. Mai sunt si alte lucruri care se discuta, le stiu din spatele usilor inchise, de luni de zile, de cand a inceput in Ucraina, de cand a inceput atacul Rusiei in Ucraina si in Crimeea. Si ati vazut ca reactia Uniunii Europene a fost foarte slaba, si datorita Germaniei a fost foarte slaba”, a continuat Macovei.

 

Europarlamentarul a subliniat ca nu ne vom mai lasa, ca tara, “vanduti si abandonati” in contul “intereselor unor industrii din diverse tari”. “Suntem multi din tarile post-comuniste si alte tari si, Slava Domnului, exista Statele Unite”.

 

Despre al caror presedinte Monica Macovei nu a avut prea multe cuvinte de bine: “Nici Obama n-a fost un mare jucător pe tabla de șah cu Rusia, l-a interest mai mult politica internă – și el e criticat în presa americană pentru asta, dar, oricum, America a reacţionat mult mai rapid şi mai vocal decât oricine din Europa.

 

Să nu uităm că deja Senatul e republican şi vin alegerile și acolo. Republicanii au fost întotdeauna, foarte clar și categoric, împotriva expansiunii ruseşti și a faptului că Rusia este dictatură”.

 

Europarlamentarul roman a atras atentia asupra faptului ca lumea postbelica se reseteaza si ca urmeaza schimbari geopolitice majore.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22