Pe aceeași temă
Cabinetul londonez de avocatură Joseph Hage Aaronson LLP, care îl reprezintă pe ex-liderul de la Kiev, a indicat că „dreptul președintelui Ianukovici la prezumția de nevinovăție a fost încălcat prin numeroase declarații publice prin care el era condamnat, declarații făcute de înalți responsabili ai statului și de procurori”.
Avocații subliniază totodată că tribunalele ucrainene nu pot fi considerate independente și că „Ucraina a încălcat obligația sa de a-l proteja pe președintele Ianukovici (...) după eșecul de a efectua o anchetă corespunzătoare în privința tentativelor de asasinat împotriva lui în februarie 2014”.
CEDO a confirmat primirea cererii lui Viktor Ianukovici, dar a precizat că nu poate indica timpul necesar pentru a o examina.
Viktor Ianukovici a fost destituit de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în februarie 2014 după trei luni de proteste proeuropene împotriva regimului său, reprimate violent în Piața Independenței din Kiev (Maidan). Ulterior, el a fugit în Rusia.
În Ucraina, Ianukovici este inculpat pentru 'crime în masă', 'uzurparea puterii' și 'furt din proprietatea statului pe scară largă'.