Viktor Ianukovici a dat in judecata Ucraina la CEDO. Si-a angajat avocati britanici

I. P. | 19.10.2015

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a angajat un celebru cabinet britanic de avocatură pentru a-l repreznta în procesul pe care l-a intentat Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că i-ar fi încălcat mai multe drepturi, inclusiv pe cel privind un proces echitabil.

Pe aceeași temă

Cabinetul londonez de avocatură Joseph Hage Aaronson LLP, care îl reprezintă pe ex-liderul de la Kiev, a indicat că „dreptul președintelui Ianukovici la prezumția de nevinovăție a fost încălcat prin numeroase declarații publice prin care el era condamnat, declarații făcute de înalți responsabili ai statului și de procurori”.

 

Avocații subliniază totodată că tribunalele ucrainene nu pot fi considerate independente și că „Ucraina a încălcat obligația sa de a-l proteja pe președintele Ianukovici (...) după eșecul de a efectua o anchetă corespunzătoare în privința tentativelor de asasinat împotriva lui în februarie 2014”.

 

CEDO a confirmat primirea cererii lui Viktor Ianukovici, dar a precizat că nu poate indica timpul necesar pentru a o examina.

 

Viktor Ianukovici a fost destituit de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în februarie 2014 după trei luni de proteste proeuropene împotriva regimului său, reprimate violent în Piața Independenței din Kiev (Maidan). Ulterior, el a fugit în Rusia.

 

În Ucraina, Ianukovici este inculpat pentru 'crime în masă', 'uzurparea puterii' și 'furt din proprietatea statului pe scară largă'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22