Pe aceeași temă
Viktor Orban a jonglat, marti, in Parlamentul European reunit la Strasbourg, cu temele care l-au consacrat politic in 1989 - anticomunismul - si cele care i-au consolidat puterea autoritara din ultimii ani - crestinismul si anti-imigratia, relatează Ziare.com
"Stiu ca v-ati hotarat deja, ca o majoritate va aproba raportul si ca discursul meu nu va va schimba parerea. Si totusi am venit azi aici, pentru ca nu veti condamna un guvern, ci o tara, o natiune.
O tara care este membra a familiei natiunilor crestin-europene de peste 1.000 de ani.
Veti condamna Ungaria, care si-a varsat sangele de cate ori a fost nevoie, care a luptat cu Armata Rosie a Uniunii Sovietice si care si-a deschis portile pentru prietenii din RDG. Ungaria a luptat pentru libertate si democratie.
Aceia care acuza Ungaria sunt cei care nu au trebuit sa isi asume riscuri, ei vor sa ii condamne pe cei care au lupta contra comunsimului", a spus liderul de la Budapesta, intr-o dezbatere cruciala pentru Ungaria, la care Orban a tinut sa fie prezent, dar la care a intarziat aproape 15 minute.
"Acest raport este o insulta la adresa Ungariei si la adresa onoarei Ungariei", a spus transant premierul maghiar.
Viktor Orban a folosit si tema anti-imigratie, care i-a definit ultimele mandate.
"Ungaria va fi pedepsita pentru ca a refuzat sa fie o tara de imigranti. Am construit un gard, am aparat Ungaria de migrantii ilegali, e prima data cand UE isi pedepseste proprii graniceri. Condamnati Ungaria pentru ca nu vrea sa fie o tara de migranti.
Oricare va fi decizia, Ungaria nu va accepta acest santaj, Ungaria se va apara impotriva migratilor. Fiecare stat membru are dreptul de a-si organiza viata in propria tara", a concluzionat Orban.
Daca raportul initiat de eurodeputata Judith Sargentini (ecologisti) va trece de votul programat pentru miercuri, la Strasbourg, Ungaria risca sa devina cel de-al doilea stat, dupa Polonia, in cazul careia se va activa Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene pentru incalcarea statului de drept. Aceasta ar putea insemna, concret, suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE.
Ce i se reproseaza Guvernului lui Viktor Orban
Raportul Sargentini mentioneaza politicile duse de Guvernul Orban fata de ONG-uri, calusul pus libertatii de exprimare a presei, situatia de la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, dar si clientelismul politic.
Totodata, raportul mentioneaza sincopele din legislatia electorala.
In octombrie, e randul Romaniei sa fie pe agenda Parlamentului European
Amintim ca, la inceputul lunii octombrie, starea democratiei romanesti va fi pe agenda europeana, in urma protestului din 10 august si a reprimarii violente a acestuia. Nu e de asteptat ca premierul Viorica Dancila sa isi faca aparitia, asa cum a facut-o, asumat, premierul maghiar.
Nu ar fi prima data cand Viorica Dancila rateaza oportunitatea de a da explicatii, in numele Romaniei, in plenul PE.
In luna februarie, premierul roman a absentat de la dezbaterea privind modificarile pe care puterea politica de la Bucuresti le adusese legislatiei din justitie. Un episod inedit a fost marcat atunci de prezenta ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care nu a fost lasat sa ia cuvantul, pentru ca regulile nu permiteau acest lucru.