Pe aceeași temă
Legaturile diplomatice dintre SUA si Cuba, inexistente dupa Revolutia Cubaneza din 1959, au fost reluate in decembrie 2014, in urma unei intelegeri intre Obama si Raul Castro.
Politia cubaneza a arestat peste 200 de activisti, in timpul unei procesiuni, inaintea sosirii presedintelui american in capitala Cubei, anunta Reuters, citat de Hotnews.
Pe strazile orasului, drapelele SUA s-au inmultit in ultimele zile.
Ambasada SUA de la Havana și ambasada Cubei de la Washington au fost redeschise in iulie anul trecut, după 54 de ani de la inchiderea acestora.
Ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, a efectuat o vizita la Washington, prima vizita a unui ministru de externe de la Havana după Revoluția din 1959. Redeschiderea ambasadelor a dus mai departe angajamentul celor doi presedinti de a reface relatiile dintre tarile lor.
Secretarul de stat al SUA John Kerry a efectuat apoi o vizita la Havana, in august anul trecut, aceasta fiind prima vizită făcută de un șef al diplomației americane în Cuba după 1945.
In urma acestor intalniri, au fost restabilite legaturile diplomatice, fiind semnate acorduri comerciale privind telecomunicatiile, serviciile aeriene si a fost extinsa cooperarea in domeniul politienesc si in cel al protectiei mediului.
Embargoul economic împotriva Cubei a rămas în vigoare, Congresul American nefiind de acord cu ridicarea acestuia. Exista de asemenea nemultumiri ale SUA in privinta reprimarii oponentilor politici in Cuba, in timp ce autoritatile de la Havana critica sprijinul american fata de disidenti.
Uniunea Europeană și Cuba au oficializat de asemenea, acum cateva zile, normalizarea relațiilor bilaterale, o etapă în drumul restabilirii cooperării economice complete cu regimul comunist de la Havana.
Un acord în acest sens a fost semnat de ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez și șefa diplomației UE Federica Mogherini, în cadrul unei ceremonii organizate în capitală cubaneză, Havana.