Vizita lui Xi Jingping la Moscova: „Nu există nici limite şi nici subiecte interzise” - Putin

L. G. | 20.03.2023

Vladimir Putin se întâlnește luni cu omologul său chinez, Xi Jingping, la Moscova, principalul subiect pe agendă fiind războiul din Ucraina și rolul de mediator al Chinei pentru încetarea conflictului.

Pe aceeași temă

Președintele rus Vladimir Putin se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să dea dovadă de solidaritate față de hegemonia occidentală când sosește luni la Moscova, în timp ce Xi va prezenta China drept un făcător de pace global care dorește să pună capăt războiului din Ucraina.

Xi va fi primul lider mondial care va da mâna cu Putin după decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de vineri de emitere a unui mandat de arestare pe numele liderului rus acuzat de deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul respinge acuzațiile și nu recunoaște autoritatea CPI.

În ajunul vizitei sale la Kremlin, președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a vorbit despre întâlnirile din Federația Rusă, precum și despre războiul din Ucraina, început de președintele Vladimir Putin, scrie rosZMI.

Liderul Chinei a remarcat că, în cei 10 ani de când se află la conducerea celei de a doua economii mondiale, a fost deja de 8 ori în Federația Rusă, iar acest lucru îi permite să deschidă un nou capitol în relațiile chino-ruse. Dar politica externă independentă a Chinei este o prioritate a diplomației sale.

„Vizita mea vizită în Rusia are ca scop consolidarea prieteniei, cooperării și păcii. Sunt gata să conturez noi planuri și măsuri împreună cu președintele Vladimir Putin în numele deschiderii de noi perspective pentru relațiile chino-ruse de parteneriat profund și cooperare strategică", scrie Xi Jinping.

Războiul din Ucraina a fost menționat și la Beijing, pe care liderul Republicii Populare Chineze îl numește „criză”. Potrivit acestuia, China continuă să adopte o poziție obiectivă și imparțială și încearcă, de asemenea, să încurajeze părțile să poarte discuții de pace. Acest lucru este menționat și în versiunea reglementării războiului publicată cu o zi înainte.

„Problemele complexe nu au soluții simple. Suntem convinși că o ieșire rațională din criza ucraineană și o cale către pacea durabilă și securitatea generală în lume vor fi găsite dacă toată lumea este ghidată de conceptul general, cuprinzător, comun de securitate durabilă și continuă dialogul și consultările într-o cheie egală, rezonabilă și pragmatică”, a continuat Xi Jinping.

Putin despre relația cu China: „Nu există nici limite şi nici subiecte interzise”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat duminică „aşteptările mari” de la discuţiile cu liderul chinez Xi Jinping înaintea vizitei acestuia în Rusia. „Relaţiile ruso-chineze au ajuns la cel mai înalt nivel din istoria lor şi continuă să se întărească”, a precizat Putin într-un articol pentru People’s Daily, potrivit AFP.

Calitatea relaţiilor dintre Moscova şi Beijing este „superioară celei a uniunilor politice şi militare din perioada Războiului Rece”, a menţionat el.

În relaţiile dintre Moscova şi Beijing „nu există nici limite şi nici subiecte interzise”. „Dialogul nostru politic este sincer”.

Putin a adăugat că, spre deosebire de „unele ţări care pretind hegemonie şi aduc discordie în armonia globală, Rusia şi China construiesc punţi la propriu şi la figurat”.

Xi Jinping este aşteptat luni la Moscova pentru o vizită de trei zile, prilej pentru Putin să întâlnească „un bun prieten”.

Reamintim, pe 19 martie, Vladimir Putin a mulțumit Chinei pentru poziția sa față de Ucraina. Președintele rus a numit relațiile diplomatice cu China speciale și a vorbit despre așteptările sale de la vizita lui Xi Jinping la Moscova.

Pe 18 martie, ISW a raportat că președintele chinez Xi Jinping va discuta despre schemele de eludare a sancțiunilor cu Vladimir Putin. Toate acestea se pot întâmpla prin medierea Belarusului și prin documentul semnat de Alexander Lukașenko la 1 martie, la Beijing.

Planul de pace al Chinei în 12 puncte

„Plan de pace” privind Ucraina a fost prezentat public prin „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina”, în data de 24 februarie.

„Conflictul și războiul nu beneficiază nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, (...) să prevină deteriorarea crizei sau chiar să scape de sub control”, se arată în document, care îndeamnă și la încetarea sancțiunilor ”unilaterale”.

  1. Respect pentru suveranitatea tuturor țărilor ”Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere corectitudinea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce dublul standard trebuie respins”. Totuși, nu se recunoaște încălcarea suveranității ucrainene de către Rusia.

  2. Respingerea „mentalității Războiului Rece” ”Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie să fie luate în serios și abordate în mod corespunzător”. Aparent, se reia punctul de vedere al Moscovei că Occidentul a provocat războiul prin extinderea NATO. / ”Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntarea blocurilor”, se mai arată în document. Punctul 2 reia poziția Chinei pentru ceea ce consideră că este hegemonia SUA și menținerea unor alianțe precum NATO.

  3. Încetarea ostilităților ”Conflictul și războiul nu sunt în beneficiul nimănui” Deși nu condamnă nici de data asta invazia rusă, China recunoaște că este vorba de un război în Ucraina / ”Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, (...) să prevină deteriorarea crizei sau chiar să scape de sub control”, se mai arată în document, după ce China acuzase zilele trecute Occidentul că întreține conflictul și „aprinde flăcările”, oferind Ucrainei arme defensive.  (N.B. China s-a abținut joi, când Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care cere Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și să își retragă forțele. Este una dintre cele 16 țări care fie au votat împotrivă, fie s-au abținut cu privire la aproape toate cele cinci rezoluții anterioare ale ONU privind Ucraina).

  4. Reluarea negocierilor de pace

  5. Rezolvarea crizei umanitare

  6. Protecția populației civile și a prizonierilor de război

  7. Asigurarea securității centralelor nucleare

  8. Reducerea riscurilor strategice - Documentul condamnă retorica nucleară a Rusiei, care constituie, cel puțin deocamdată, o adevărată linie roșie pentru Beijing. ”Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare. Ar trebui să se opună amenințării sau folosirii armelor nucleare.”

  9. Promovarea exportului de cereale

  10. Încetarea „sancțiunilor unilaterale” Sunt criticate voalat sancțiunile economice ample impuse de SUA și alte țări occidentale Rusiei. Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale împotriva altor țări, neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU.

  11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și a lanțurilor de aprovizionare

  12. Promovarea reconstrucției postbelice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22