Pe aceeași temă
După ce SUA a denunțat pe rând tratate-cheie pentru limitarea cursei înarmării, inclusiv retragerea din Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) și mai apoi din „Cer Deschis” Vladimir Putin a semnat un document ce permite Rusiei să răspundă cu bombe nucleare la atacuri cu arme convenționale
Publicarea documentului, până acum clasificat, vine cu mai puțin de un an înainte ca ultimul acord major SUA-Rusia privind controlul armamentului să expire fără a fi reînnoit (Tratatul START).
„Agresiunea contra Rusiei cu arme convenționale când chiar existența statului este pusă în pericol” este una dintre circumstanțele în care Rusia, potrivit noului document, poate folosi armele nucleare.
Actul semnat acum de Putin menține strategia privind folosirea armelor nucleare din doctrina militară adoptată în 2010, dar punctează faptul că relațiile dintre Rusia și SUA se află în prezent la cel mai scăzut nivel de după încheierea Războiului Rece.
În documentul actual, Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare împotriva altor arme nucleare sau dacă are „informații credibile” privind lansarea de rachete balistice contra Rusiei și aliaților ei, dar și în cazul unor „acțiuni” contra unor unități esențiale ale statului sau armatei ruse.
Rusia a amenințat că, de fiecare dată când Washington-ul a schimbat din obiectivele privind dezarmarea, în special tratatele care priveau controlul armelor de distrugere în masă, va avea un răspuns identic. Mai ales după ce Trump a mers până la a pune sub semnul întrebării tratatul care interzice efectuarea testelor nucleare. Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat mult așteptat, sub forma unei schimbări în strategia de apărare a țării.
Putin pare să se descurce de minune cu amenințările „reciproce”, aprobând noua politică nucleară care să permită Rusiei să utilizeze armele nucleare ca răspuns la atacurile cu arme convenționale.