Vladimir Putin a aprobat ca Rusia să poată răspunde cu armele nucleare la un atac convențional

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2020

În ultimul an retorica privind armele nucleare dintre Moscova și Washington a escaladat continuu, iar Putin a aprobat marți strategia ce permite Rusiei să răspundă cu un atac nuclear la unul clasic.

Pe aceeași temă

După ce SUA a denunțat pe rând tratate-cheie pentru limitarea cursei înarmării, inclusiv retragerea din Tratatul Rachetelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) și mai apoi din „Cer Deschis” Vladimir Putin a semnat un document ce permite Rusiei să răspundă cu bombe nucleare la atacuri cu arme convenționale

Publicarea documentului, până acum clasificat, vine cu mai puțin de un an înainte ca ultimul acord major SUA-Rusia privind controlul armamentului să expire fără a fi reînnoit (Tratatul START).

„Agresiunea contra Rusiei cu arme convenționale când chiar existența statului este pusă în pericol” este una dintre circumstanțele în care Rusia, potrivit noului document, poate folosi armele nucleare.

Actul semnat acum de Putin menține strategia privind folosirea armelor nucleare din doctrina militară adoptată în 2010, dar punctează faptul că relațiile dintre Rusia și SUA se află în prezent la cel mai scăzut nivel de după încheierea Războiului Rece.

În documentul actual, Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare împotriva altor arme nucleare sau dacă are „informații credibile” privind lansarea de rachete balistice contra Rusiei și aliaților ei, dar și în cazul unor „acțiuni” contra unor unități esențiale ale statului sau armatei ruse.

Rusia a amenințat că, de fiecare dată când Washington-ul a schimbat din obiectivele privind dezarmarea, în special tratatele care priveau controlul armelor de distrugere în masă, va avea un răspuns identic. Mai ales după ce Trump a mers până la a pune sub semnul întrebării tratatul care interzice efectuarea testelor nucleare. Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat mult așteptat, sub forma unei schimbări în strategia de apărare a țării.

Putin pare să se descurce de minune cu amenințările „reciproce”, aprobând noua politică nucleară care să permită Rusiei să utilizeze armele nucleare ca răspuns la atacurile cu arme convenționale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22