Pe aceeași temă
Liderul de la Kremlin a solicitat executivului sa pregateasca rapid primele propuneri, iar pana la 1 iulie 2017 sa prezinte proiectul final in vederea aprobarii.
"Fortele armate si celelalte unitati trebuie sa primeasca armament si echipamente moderne care sa le permita sa apere eficient Rusia in fata amenintarilor militare potentiale", a declarat Putin, conform mass-media ruse, citata de Agerpres.
Putin a admis ca elaborarea noului program de reinarmare a fost amanata timp de doi ani, decizie pe care unii comentatori au pus-o pe seama recesiunii profunde ce afecteaza economia rusa de la sfarsitul anului 2014.
Liderul rus a insistat ca noul program trebuie sa urmeze etapele celui precedent si "toate angajamentele bugetare si planurile privind apararea si securitatea nationala trebuie aplicate fara intarziere".
In pofida crizei economice, Putin a sustinut costisitorul program de reinarmare cu argumentul ca o armata moderna este o garantie nu doar a apararii nationale, ci si a independentei politicii externe a tarii.
Aripa liberala a guvernului a sustinut de mai multe ori diminuarea bugetului apararii pentru a nu fi afectate programele sociale.
In cadrul programului de reinarmare ce se incheie in anul 2020, Putin a ordonat suplimentarea bugetului pentru modernizarea Fortelor Armate, sumele fiind alocate in special programului rachetelor balistice cu lansare de pe submarine, respective rachetele Bulava, precum si flotei de nave de lupta si submarine, flota neglijata dupa destramarea URSS.
Putin nu a ezitat sa califice drept 'impresionante' aceste proiecte de echipare a armatei, care va primi zeci de rachete intercontinentale capabile sa treaca de scutul american antiracheta.
Planurile militare ale SUA si extinderea NATO pana in apropierea granitelor Rusiei sunt principalele amenintari mentionate in doctrina militara aprobata in anul 2014 de presedintele Putin. Acesta din urma sustine ca Rusia va raspunde amenintarilor, dar fara sa se lase atrasa intr-o cursa a inarmarilor cum a fost cea de pe vremea Razboiului Rece si care, conform multor analisti, a provocat prabusirea Uniunii Sovietice.
La sfarsitul anului trecut, Putin a aprobat si o noua strategie de securitate nationala valabila pana in anul 2020, ce permite folosirea fortei in cazul in care diplomatia esueaza.