Pe aceeași temă
Noile rachete, a spus Putin sunt capabile să lovească în orice punct de pe Pământ. Rusia testează noua generație de arme strategice, a declarat președintele rus, capabile să transporte încărcături nucleare, rachete de croazieră și alte arme despre care a spus că au fost dezvoltate ca urmare a retragerii SUA din tratatul antirachetă din 1972, scrie „Guardian”.
Ceea ce pare a fi o amenințare voalată, Putin a declarat că Rusia a avertizat în repetate rânduri Washingtonul să nu dezvolte sisteme anti-rachetă ce au trezit teama Moscovei că îi erodează capacitatea sa de descurajare nucleară. Cu toate acestea „nimeni nu ne-a ascultat. Acum ne ascultați”, a spus Putin, care a fost ovaționat de parlamentarii și înalții demnitari prezenți în sală.
În timp ce a subliniat că Rusia nu „amenință pe nimeni”, el a afirmat că dacă Rusia va fi atacată, va răspunde fără ezitare cu o contralovitură nucleară. Potrivit „Guardian”, remarcile președintelui rus riscă să declanșeze o cursă a înarmărilor între Federația rusă și SUA care amintește de competiția americano-sovietică din timpul Războiului Rece.
„Doctrina noastră nucleară spune că Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare numai ca răspuns la un atac nuclear sau cu alte arme de distrugere în masă împotriva aliaților săi sau la un atac convențional împotriva noastră, care amenință însăși existența statului. Este datoria mea să spun acest lucru: Orice utilizare a armelor nucleare împotriva Rusiei sau a aliaților săi, fie ea la scară mică, pe scară medie sau orice altă scară, va fi tratată ca un atac nuclear asupra țării noastre, cu toate consecințele care rezultă din aceasta ", a avertizat Putin.
În timpul discursului, Putin a reamintit, de asemenea, că armata rusă deține arme hipersonice „ce oferă avantaje serioase față de armatele altor state”. Președintele rus a anunțat, de asemenea, dezvoltarea unor arme strategice non-balistice (rachete care nu folosesc traiectorii de zbor balistice atunci când se deplasează spre țintă), împotriva cărora sistemele actuale de apărare anti-rachetă sunt inutile.
Amenințarea uimitoare a Rusiei vine într-un moment în care desfășurarea forțelor armate ale Americii, cu peste 800 de baze militare din întreaga lume, se confruntă cu provocări structurale și de învechire a tehnicii de luptă. O teamă majoră este că țara a cărei datorii publice este din ce în ce mai nesustenabilă, nu va putea să-și permită dezvoltarea unor noi tipuri de arme, dar, de asemenea, dacă militarii americani nu vor fi dotați cu rachete hipersonice, s-ar putea ca SUA să piardă statutul de superputere militară.
Vorbind despre arme specifice, Putin a anunțat începerea fazei active de testare a sistemului avansat de rachete "Sarmat". Acesta va înlocui complexul P-36M2 "Voevoda", creat pe vremea Uniunii Sovietice. Potrivit președintelui rus, "toată lumea a recunoscut puterea de atac a acestor rachete”, dar potențialul rachetelor Sarmat este "semnificativ mai mare".
Cu o greutate de peste 200 de tone, racheta Sarmat are o fază activă scurtă a zborului, ceea ce face dificilă interceptarea către apărarea anti-racheta; distanța de zbor a acestei noi rachete grele, numărul și puterea încărcăturilor de atac sunt mai mari decât ale rachetei "Voevoda". "Sarmat" va putea fi echipată cu o gamă largă de arme nucleare de mare putere, inclusiv hipersonice, și cu cele mai avansate sisteme de depășire a apărării anti-racheta, a mai spus Vladimir Putin.
El a precizat că noul complex „este capabil să atace ținte de la Polul Nord, la Polul Sud, oriunde pe Pământ. Sarmat este o armă formidabilă datorită caracteristicilor sale, nu poate fi doborâtă cu niciun sistem de apărare anti-racheta”.
Putin s-a lăudat și cu dezvoltarea în Rusia – a unui vehicul subacvatic fără pilot – dronă – capabil să atingă o adâncime extremă, pe o distanță nelimitată. „Aș spune, la foarte mare adâncime și să parcurgă distante intercontinentale, cu o viteza mai mare decât viteza submarinelor, a torpilelor celor mai moderne de toate tipurile, o viteza mai mare decât a navelor de lupta de suprafață", a subliniat președintele. Asemenea drone produc un zgomot redus, au o manevrabilitate ridicată și practic sunt invizibile pentru inamic. Putin a numit aceasta dezvoltare „pur și simplu fantastică”.
Potrivit președintelui rus, vehiculele submarine fără pilot pot fi echipate cu muniții convenționale și nucleare. Acest lucru le va permite să atingă o gamă largă de obiective, inclusiv grupuri de transport, fortificații de coasta și infrastructură.
El a mai spus ca, in decembrie 2017, a fost finalizat un ciclu de încercare de mai mulți ani pentru o centrala nucleară inovatoare pentru dotarea acestei unități autonome. Putin a declarat ca instalația nucleara este compacta si are o capacitate de ultra-înaltă putere in același timp, fiind de 100 de ori mai mică decât la submarinele nucleare de astăzi și are o mare putere putând fi gata de lupta de 200 de ori mai repede. „Rezultatele testelor au făcut posibil să începem să creăm un tip fundamental de arme strategice, echipate cu muniții nucleare de mare putere”, a concluzionat președintele rus.