Vladimir Putin le cere mercenarilor Wagner să se înroleze în armată sau să meargă la casele lor

Redactia | 27.06.2023

Luni seară, Vladimir Putin, a ținut un discurs de cinci minute, declarând că a dat ordinul „de a se evita vărsarea de sânge” în timpul rebeliunii militare a grupării paramilitare Wagner.

Pe aceeași temă

Deși ieșirea lui Putin în fața națiunii fusese promovată de Kremlin ca fiind un „mare discurs”, o mare parte din el a constat din reiterarea afirmațiilor anterioare referitoare la rebeliunea militară condusă de Evgheni Prigojin și nu a părut chiar așa de „dur”.

Deși președintele rus a afirmat că „trădătorii se vor confrunta cu justiția” că „am învins o mare amenințare” el a părut că oferă o ramură de măslin rebelilor. „În același timp, știam și știm că marea majoritate a luptătorilor și comandanților grupului Wagner sunt patrioți ai Rusiei, devotați poporului și statului lor”, a spus Putin. „Acum aveți ocazia să continuați să slujiți Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte instituții de aplicare a legii sau să vă întoarceți la familia și prietenii dvs. Oricine dorește poate merge în Belarus", le-a transmis rebelilor ceea ce pare a fi o promisiune de amnistie . „Promisiunea pe care am făcut-o se va împlini. Repet, alegerea este a ta, dar sunt sigur că va fi alegerea soldaților ruși care și-au dat seama de tragica lor greșeală”, a subliniat Putin

Totuși, tot luni, serviciul rus de securitate FSB și Procuratura generală a Rusiei au declarat că dosarul penal deschis pe numele lui Evgheni Prigojin pentru trădare și rebeliune armată nu a fost închis. Comandatul forțelor Wagner se află cel mai probabil în Belarus, unde s-a retras în urma acordului mediat președintele Alexander Lukașenko.

În discursul său Putin a susținut că revolta armată a fost „respinsă cu hotărâre de societate” și că a ordonat personal „să se ia măsuri pentru a preveni vărsarea de sânge”. De asemenea i-a comemorat pe piloții celor trei elicoptere doborâte de mercenarii Wagner, pentru că „au salvat Rusia de la consecințe tragice devastatoare”.

„Mulțumesc întregului personalului militar, ofițerilor de aplicare a legii, serviciilor speciale care au stat în calea rebelilor, au rămas fideli datoriei, jurământului și poporului lor”, a spus președintele rus.

În timpul discursului către națiune, Putin nu l-a menționat deloc pe nume pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu principalii săi responsabili din domeniul securității, a anunțat Kremlinul, după scurtul discurs adresat națiunii de către președintele rus cu privire la rebeliunea eșuată a grupului paramilitar Wagner, potrivit AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22