Vladimir Putin reia amenințările privind sistarea livrărilor de gaze naturale în Europa

L. G. | 14.04.2022

Putin a declarat joi în ședința de guvern că se înregistrează „eșecuri” la vânzarea petrolului și gazelor naturale pe care Moscova le vrea achitate în ruble, relatează TASS.

Pe aceeași temă

„Băncile din aceste țări neprietenoase întârzie transferul plăților”, a anunțat Putin, amintind că guvernul rus a stabilit deja condițiile pentru plata gazelor naturale și a petrolului rusesc în ruble.

 

El a anunțat pe 31 martie că țările pe care Rusia le consideră „neprietenoase” vor trebui să achite importurile energetice din Rusia în ruble, precizând că „Oferim contractorilor din astfel de țări [neprietenoase] o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești”.

 

Anunțul său a venit după o săptămână de speculații intense în Uniunea Europeană privind următoarea mutare a Moscovei, Vladimir Putin ordonând Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să demareze convertirea contractelor semnate cu „țările neprietenoase” în ruble încă de pe 23 martie.

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a clarificat pe 1 aprilie că Rusia nu va întrerupe imediat livrările de gaze naturale și petrol către „țările neprietenoase”, chiar dacă decizia Moscovei a intrat în vigoare de la începutul lunii.

 

Peskov a explicat decizia legată de continuarea livrărilor prin faptul că plățile pentru cele furnizate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute în a doua jumătate a acestei luni și în mai.

 

Vladimir Putin a declarat în cadrul aceleiași ședințe de guvern de joi că Rusia va depune eforturi pentru a-și redirecționa vânzările energetice spre est, adăugând că Europa nu va putea renunța complet la gazul rusesc imediat.

 

„Ceea ce este uimitor este că așa-numiții parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale, de exemplu”, a spus Putin în ședința care a fost transmisă de televiziunile rusești.

 

„Nu există un înlocuitor rațional (pentru gaz) în Europa acum. Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice rusești”, a spus Putin.

 

Declarațiile sale au venit după ce el a amenințat și miercuri Occidentul că Rusia își va redirecționa exporturile energetice.

 

Uniunea Europeană spune că plătirea gazelor naturale în ruble ar încălca regimul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei

Agenția Reuters notează joi că un document intern al UE pe care jurnaliștii l-au obținut arată că Bruxelles-ul afirmă că achitarea importurilor energetice din Rusia ar încălca regimul de sancțiuni stabilit împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

 

„Acest mecanism [stabilit de Moscova] ar duce la o încălcare a măsurilor restrictive adoptate de UE în legătură cu Rusia, guvernul său, Banca Centrală a Rusiei și entitățile conexe”, afirmă documentul Comisiei Europene.

 

Acesta mai notează că procesul de executare a plăților cerut de ruși ar fi supervizat în întregime de Moscova, lăsând companiile europene fără niciun control asupra fondurilor din momentul plății și introducând costuri ce nu pot fi prevăzute de către acestea.

 

„Statul rus, prin banca sa centrală, are control complet asupra valutei pe care o poate manipula complet în folosul său”, afirmă documentul care menționează, printre altele, rata de schimb aplicată.

 

Deocamdată Ungaria este singura țară membră a Uniunii Europene care s-a declarat dispusă să plătească importurile energetice rusești în ruble, un anunț în acest sens fiind făcut de premierul Viktor Orban pe 6 aprilie.

 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat guvernul ungar câteva zile mai târziu că plata gazelor naturale și a petrolului rusesc în ruble ar încălca regimul de sancțiuni stabilit de UE împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22