Vladimir Putin: Scuturile antiracheta din Europa de Est, amenintari pentru Rusia

Paul Cristescu | 23.10.2015

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarat, la Forumul de discutii Valdai, desfasurat joi in statiunea Soci, ca extinderea sistemului antiracheta al SUA in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse.

Pe aceeași temă

 

Putin s-a declarat ingrijorat de faptul ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse, transmite Reuters, conform Hotnews. Extinderea sistemului SUA de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a declarat el.

 

"Bazele antibalistice americane construite in Europa de Est pot gazdui sisteme militare ofensive", a subliniat Putin, potrivit Reuters, exprimand preocupare ca infrastructura militara a Aliantei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

 

"Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securitatii internationale moderne - Tratatul Anti Balistic. Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenta face ca problema iraniana a fost rezolvata, astfel ca nu mai exista nicio amenintare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la inceput. Cauza pentru care partenerii nostri americani au ajuns sa extinda sistemul antiracheta a disparut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltarii sistemului antiracheta sa fie oprit. Ce se intampla insa? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continua", a adaugat Putin.
 

"Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antiracheta in Europa. Ce inseamna acest lucru? Ca am avut dreptate cand ne-am certat cu partenerii nostri americani.Incearca inca o data sa induca in eroare intreaga lume. Pentru a o spune clar, au mintit. Nu a fost vorba de presupusa amenintare iraniana, care nu a existat niciodata. Este vorba de o tentativa de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balantei fortelor in favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominatie, ci pentru a le dicta tuturor concurentilor de la nivel geopolitic si aliatilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, daunator pentru toata lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleara si-a pierdut valoarea", a spus liderul de la Kremlin.

 

CITITI SI: Ministrul Dusa reafirma caracterul defensiv al scutului antiracheta: Rusii fac aceleasi declaratii de patru ani

 

SUA testeaza scutul antiracheta din Europa

 

Marina Statelor Unite ale Americii a testat in premiera sistemul de aparare anti-racheta dezvoltat in Europa. Testul a fost organizat marti, 20 Octombrie, in zona insulelor britanice Hebride, in Atlanticul de Nord.

 

Exercitiul a simulat un atac combinat impotriva NATO si a constat in lansarea unei rachete balistice cu raza scurta de actiune, combinata cu lansarea a doua rachete de croaziera anti-nava. Pentru anihilarea proiectilelor au fost folosite rachete interceptoare de timp SM-2 si SM-3, lansate de pe distrugatoarele USS Ross si USS The Sullivans, potrivit comandamentului Flotei a 6-a a Statelor Unite, citat de Romania Libera.

 

De altfel, distrugatorul USS Ross patruleaza in Mediterana si intra, periodic, in Marea Neagra, ca parte a planului de reasigurare a Flancului Estic al Aliantei Nord Atlantice. In primavara acestui an, USS Ross a participat la exercitii navale in Marea Neagra alaturi de Marina romana si cea ucraineana. In cadrul acelor manevre, doua avioane militare ruse s-au apropiat la mica distanta de vasul de lupta american, fapt ce a provocat tensiuni intre Washington si Moscova.

 

Exercitiul, denumit At Sea Demonstration 2015 (ASD 2015), s-a desfasurat in perioada 18-20 Octombrie si a fost urmarit de la bordul distrugatorului USS Mount Whitney de reprezentanti ai noua state.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22