Vladimir Putin și Xi Jingping vor participa la summitul G20 din Indonezia din luna noiembrie

L. G. | 19.08.2022

Xi Jinping și Vladimir Putin vor participa la summitul G20 de pe insula Bali, în luna noiembrie, a declarat un consilier al președintelui indonezian, citat de Reuters.

Pe aceeași temă

„Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni”, a declarat Andi Widjajanto, pentru Reuters, fost șef al canceleriei prezidențiale, actual consilier neoficial al președintelui indonezian, Joko „Jokovi” Widodo.

La summitul G20 din stațiunea Bali din Indonezia este invitat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Surse diplomatice au declarat că președintele indonezian Widodo a rezistat presiunilor SUA și ale altor state occidentale care au insistat ca Vladimir Putin să nu fie invitat la reuniunea G20 din cauza declanșării „operațiunii militare” pe 24 februarie în Ucraina.

Președintele chinez se va duce în prima deplasare în străinătate de după lockdown-ul cauzat de pandemia de Covid-19. De asemenea este așteptat ca liderul chinez să fie reales în funcție la Congresul Partidului Comunist Chinez care se va desfășura  în perioada octombrie-noiembrie.

Oficialii chinezi fac, de asemenea, planuri pentru o întâlnire cu această ocazie între Xi și Joe Biden. Președintele SUA este și el așteptat să participe la summitul G20 de la Bali.

Liderul indonezian s-a poziționat ca mediator între Rusia și Ucraina iar în ultimele luni s-a întâlnit atât cu Putin cât și cu Zelenski pentru a se ajunge la un acord de pace și  să se pună capăt crizei alimentare globale generate de acest război. Jokowi a declarat în cursul acestei săptămâni că ambele țări consideră Indonezia ca pe „un pod al păcii”.

El a explicat de asemenea că în noua arhitectură geopolitică, Asia este alături de China și Rusia.

„Rivalitatea țărilor mari este într-adevăr îngrijorătoare”, a spus Jokowi, în vârstă de 61 de ani, în interviu. „Ceea ce ne dorim este ca această regiune să fie stabilă, pașnică, astfel încât să putem să avem creștere economică. Și cred că nu numai pentru Indonezia este valabil și țările asiatice vor același lucru.”

„Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea”, a mai spus el. „Nu avem probleme cu nicio țară. Fiecare țară va avea propria abordare. Fiecare lider are propria abordare. Dar ceea ce are nevoie Indonezia sunt investițiiile, tehnologia care ne vor schimba societatea.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22