Vladimir Putin: Suntem ingrijorati de apropierea infrastructurii NATO de granitele noastre

I. P. | 22.10.2015

Rusia este îngrijorată de apropierea infrastructurii militare a NATO, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului susținut în cadrul Clubului Valdai, la Soci, informează agențiile de presă ruse, citate de Agerpres.

Pe aceeași temă

UPDATE: Despre jocul dublu al SUA și înarmarea teroriștilor

 

„Fără îndoială, SUA au un potențial militar imens, cel mai mare din lume. Însă, este întotdeauna greu să faci joc dublu. Să declari război teroriștilor și, în același timp, să încerci să folosești o parte dintre ei pentru a poziționa în interes propriu piesele pe tabla de șah a Orientului Mijlociu”, a spus Putin.

 

Potrivit liderului rus, terorismul nu poate fi învins folosind o parte dintre teroriști ca pârghie „pentru doborârea regimurilor incomode”. „După aceea, nu mai poți scăpa de acești teroriști”, a atenționat Putin.

 

De asemenea, președintele Rusiei a declarat că armele destinate așa-zisei opoziții moderate din Orientul Mijlociu ajungeau în mod inevitabil în mâinile teroriștilor.

 

„Infrastructura teroriștilor se extindea, numărul de combatanți se majora, iar armele care erau livrate așa-zisei opoziții moderate ajungeau în mod inevitabil în mâinile organizațiilor teroriste”, a spus Putin. „Voi spune mai mult: uneori, de partea teroriștilor treceau bande întregi, cum s-ar spune cu surle și trâmbițe”, a adăugat liderul rus.

 

UPDATE: "Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive", a mai spus Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

 

"Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securităţii internaţionale moderne – Tratatul Anti Balistic (ABM). Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenţa face că problema iraniană a fost rezolvată, astfel că nu mai există nicio ameninţare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la început. Cauza pentru care partenerii noştri americani au ajuns să extindă sistemul antirachetă a dispărut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltării sistemului antirachetă să fie oprit. Ce se întâmplă însă? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continuă", a adăugat Vladimir Putin. citat de Mediafax.

 

"Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antirachetă în Europa. Ce înseamnă acest lucru? Că am avut dreptate când ne-am certat cu partenerii noştri americani. Încearcă încă o dată să inducă în eroare întreaga lume. Pentru a o spune clar, au minţit. Nu a fost vorba de presupusa ameninţare iraniană, care nu a existat niciodată. Este vorba de o tentativă de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balanţei forţelor în favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominaţie, ci pentru a le dicta tuturor: concurenţilor de la nivel geopolitic şi aliaţilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleară şi-a pierdut valoarea", a atras atenţia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Preşedinţiei Rusiei.

 

„Oare noi suntem împotriva avansării democrației spre granițele noastre? Dar ce aveți în vedere când spuneți democrație? Apropierea NATO de granițele noastre? Oare aceasta este democrație? NATO este un bloc militar. Suntem îngrijorați nu de avansarea democrației spre granițele noastre, ci de apropierea infrastructurii NATO de granițele noastre”, a spus liderul rus, potrivit RIA Novosti.

 

În timpul aceluiași discurs, Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept „o tragedie de timp umanitar”, informează Interfax. „Continui să insist că aceasta este o tragedie, o tragedie de tip umanitar, la asta m-am referit”, a spus Putin, cu trimitere la declarația sa din noiembrie 2011, când a spus, în timpul unei întâlniri cu veterani și pensionari, că destrămarea URSS a reprezentat "cea mai mare catastrofa geopolitică a secolului XX".

 

„În urma destrămării URSS, 25 de milioane de etnici ruși s-au pomenit în străinătate, împotriva voinței lor și, cum s-ar spune, cât ai bate din palme. Voi repeta teza conform căreia poporul rus a devenit cel mai mare din lume popor despărțit. Iar aceasta este o tragedie”, a spus Vladimir Putin.

 

Liderul rus a adăugat că destrămarea Uniunii Sovietice a dus și la descompunerea sistemului economic și social existent atunci, ceeea ce, la rândul său, a provocat sărăcirea a milioane de oameni. „Și aceasta este o tragedie - pentru oameni concreți, pentru familii concrete”, a subliniat președintele rus.

 

Clubului Valdai, creat în septembrie 2004, reunește în principal experți și jurnaliști specializați pe tematica rusă. La discuțiile din acest an ale Clubului Valdai, având ca temă ''Războiul și pacea: omul, statul și riscul unui mare conflict în secolul XXI'', sunt prezenți peste 130 de experți și politologi din 30 de state ale lumii.

***

În urma cu 10 zile, Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat intr-un comunicat ca amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), scrie HotNews.

 

Oficialul rus spune ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru.

 

"Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Mihail Ulianov, citat in comunicatul prezentat de Hotnews.

 

CITIȚI ȘI: Rusia cere SUA sa renunte la scutul antiracheta din Romania. Pana nu e prea tarziu! 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22