Vladimir Putin va susține marți un discurs în centrul Moscovei

L. G. | 21.02.2023

Președintele Vladimir Putin va ține azi un discurs, la un an de la începerea a ceea ce el numește „operațiunea militară specială din Ucraina” în care va prezenta strategia Rusiei pentru viitor.

Pe aceeași temă

Preşedintele Vladimir Putin va pune la curent marţi elita politică şi militară a Rusiei cu privire la stadiul a ceea ce el numeşte „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, mulţi ruşi fiind nerăbdători să afle care sunt planurile sale pentru anul viitor, relatează Reuters.

Putin va prezenta de asemenea o analiză a situației internaționale și va vorbi și despre economia Rusiei supusă celor mai drastice sancțiuni din partea Occidentului, a comunicat biroul de presă al Kremlinului.

Discursul va începe la ora 09.00 GMT în centrul Moscovei, transmite Reuters.

Putin îşi va expune cele mai recente gânduri într-un discurs adresat membrilor celor două camere ale parlamentului şi comandanţilor militari şi soldaţilor, la aproape un an după ce a trimis trupe în Ucraina, o decizie care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la încetarea Războiului Rece.

„Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat.

Conflictul din Ucraina este de departe cel mai mare pariu făcut de un şef al Kremlinului cel puţin de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 – şi un pariu pe care lideri occidentali, precum preşedintele american Joe Biden, spun că trebuie să îl piardă. Forţele ruseşti au suferit trei răsturnări majore pe câmpul de luptă de când a început războiul, dar ocupă încă aproximativ o cincime din Ucraina.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi, iar Putin, în vârstă de 70 de ani, spune acum că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

Rusia încearcă să câtige controlul deplin asupra a două provincii estice care formează regiunea industrială Donbas a Ucrainei. A trimis mii de soldați în Ucraina pentru o ofensivă de iarnă, dar a obținut doar puține câștiguri până acum.

Kievul și Occidentul cred că este un impuls de a aduce victorii lui Putin la un an după ce acesta a declanșat cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Tot marți, cel mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, se află la Moscova, el anunțând că va propune un plan de pace.

Ucraina spune însă că orice soluție diplomatică necesită retragerea forțelor ruse de pe teritoriul său.

În public, China a rămas neutră, în ciuda semnării unui pact de prietenie „fără limite” semnat cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22