Vladimir Socor: Nu Trump, ci provocarea aventurieră a PSD pune în pericol România VIDEO

Dora Vulcan | 24.02.2017

Ca să ajungă la o înțelegere cu Putin, Trump ar trebui să treacă ”peste capul unor terte tari”, Yalta fiind experiența care ”ii marcheaza pe toti in aceasta parte a Europei” si care ”nu au constientizat faptul ca tranzactiile din epoca actuala” nu au ”caracterul dramatic si global de tip Yalta”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

În schimb ceea ce pune în pericol România și a convulsionat societatea a fost politica aventurieră a PSD ”care a pus la cale” ordonațele de urgență, spune Vladimir Socor, analist Jamestown Foundation, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

 

 

 

Hotnews a sintetizat ideile principale din acest interviu. Iată, câteva:

 

 

  • Pentru Romania, cea mai buna protectie in fata revansismului rusesc este ca Occidentul sa aiba o miza in Romainia. O are. Dar, daca ar fi trecut ordonantele de urgenta, atunci reputatia internationala a Romaniei ar fi fost stirbita in mod ireparabil. Romania ar fi devenit un stat care la nivelul statului protejeaza coruptia si pe corupti. Acesta a fost sensul ordonantelor de urgenta.

 

 

  • Conducerea PSD care a pus la cale aceste ordonante de urgenta este cea care a dezbinat societatea. Framantarile acestea din societate nu ar fi avut loc daca nu ar fi existat provocarea imensa, aventuriera din partea conducerii PSD de a trece in mod deschis la protejarea coruptiei si a coruptilor de catre stat. Acest lucru a convulsionat societatea.  

 

 

  • Candidatul anti-sistem Trump a devenit intre timp presedintele Trump, absorbit de acelasi sistem. Domnul Trump a numit cativa generali vestiti in posturi cheie. Acesti generali considera Rusia ca cel mai mare pericol la adresa Statelor Unite. Viziunea lor este alta decat a lui Trump, si anume Rusia este amenintarea principala la adresa Statelor Unite. Dansii spun acest lucru in mod public contrazicandu-l pe domnul Trump fara ca domnul Trump sa-i contrazica la randul sau. Domnul Trump deja abandoneaza pozitii mai excentrice pe care le imbratisase in campania electorala.   

 

 

  • Nu am impartasit niciodata ingrijorarile sau speculatiile ca domnul Trump ar ajunge la o intelegere cu Putin peste capul unor terte tari. Speculatiile in acest sens pornesc de la experienta istorica a Yaltei. Experienta care ii marcheaza pe toti in aceasta parte a Europei. Dar cei care pornesc de la acel precedent nu au constientizat faptul ca tranzactiile din epoca actuala au cu totul alt caracter. Nu au caracterul dramatic si global de tip Yalta.

 

 

  • La Washington s-a schimbat in mod dramatic atmosfera in ultimele cateva saptamani ca urmare a revelatiilor privitoare la contacte eventual ilicite ale membrilor echipei lui Trump cu reprezentanti ai Rusiei. Nu stim cat a avut loc, in ce masura a fost ilegal, ilicit, dar ceva a fost, e clar. Si exista investigatii multiple si paralele in curs. Efectul politic pe plan intern in Statele Unite a fost de a delegitimiza orice tranzactie cu Rusia. Acum acest lucru devine de neconceput. O tranzactie cu rusii ar fi interpretata ca o confirmare indirecta ca domnul Trump are anumite datorii fata de rusia. Adversarii lui Trump sunt tentati sa exagereze importanta contactelor secrete cu rusii. Efectul net este de a paraliza orice intentie a domnului Trump, chiar daca ar fi avut-o si nu stiu daca ar fi avut-o, de a ajunge la intelegeri particulare cu Rusia pe socoteala unor terte parti.  Asa ceva ar fi astazi o adevarata sinucidere politica pentru domnul Trump.

 

 

 

 

 

articolul integral, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22