Volodimir Zelenski și conducerea instituțiilor de forță ucrainene promit că nu vor ceda Bahmut

L. G. | 06.03.2023

Președintele Zelenski a discutat luni dimineață cu înalți comandanți militari situația de pe front, decizia fiind de a continua apărarea Bahmut transmite președinția de la Kiev.

Pe aceeași temă

„Au decis în favoarea continuării operațiunii de apărare și a întăririi în continuare a pozițiilor noastre în Bahmut”, se arată în declarație. La întâlnire „a fost luată în considerare situația din Bahmut în detaliu”, adaugă aceasta.

La întâlnire au participat și alte personalități de rang înalt din guvern, printre care șeful Biroului Prezidențial Andri Yermak, șeful Serviciului secret al Armatei, Kirilo Budanov, prim-ministrul Denis Șmihal și secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare Oleksi Danilov.

Conform relatărilor din prima linia, Rusia face progrese în încercările sale de a cuceri Bahmut, luni dimineață fiind raportate lupte intense.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a minimizat semnificația orașului, spunând că acesta nu ar constitui „un regres operațional sau strategic” pentru armata ucraineană în cazul în care Bahmut cade în mâinile forțelor ruse.

Bahmut, „mașină de tocat carne”

Soldații ucraineni care luptă în Bahmut acuză conducerea armatei că le riscă inutil viețile: „Șansele de supraviețuire sunt de trei din zece”, relatează The Kyiv Independent.

​Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut acuză că trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri, susținând că nu sunt protejați de conducerea militară de la Kiev, relatează The Kyiv Independent, citat de Agerpres.

Ziarul ucrainean notează acest lucru într-un reportaj realizat în acest oraş din estul țării pe baza mărturiilor făcute de peste 10 soldaţi ucraineni.

Militarii ucraineni citaţi descriu frontul drept o „maşină de tocat carne” din cauza numărului mare de victime de ambele părţi. Batalioane slab instruite şi pregătite au fost aruncate în prima linie „să se descurce cât de bine vor putea”, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce priveşte artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, au declarat infanterişti ucraineni pentru Kyiv Independent.

„Nu am primit niciun sprijin”, afirmă un soldat cu numele Serhii, care a luptat pe frontul din Bahmut.

Alţii spun că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei şi transportoare blindate de trupe ale inamicului atacă frecvent poziţiile ucrainene timp de ore sau zile fără ca armele grele ucrainene să le poată opri.

Conform presei ucrainene, unii dintre aceştia s-au plâns de lipsă de coordonare şi de cunoaştere a situaţiei pe linia frontului din partea înalţilor responsabili militari, recunoscând că se resimte lipsa acută de muniţie. Unii dintre ei spun că sunt nevoiţi să folosească arme care datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dronele, care ar trebui să furnizeze informaţii esenţiale de recunoaştere, sunt şi ele puţine şi se pierd în proporţii foarte mari în unele zone de pe câmpul de luptă, au declarat soldaţii pentru publicaţia citată. Toate acestea duc la un număr teribil de mare de morţi şi răniţi.

„Batalionul nostru a sosit la jumătatea lunii decembrie, între celelalte plutoane eram 500”, spune Boris, un medic militar din regiunea Odesa, care luptă în zona Bahmut.

„Luna trecută, nu mai eram decât 150 de oameni”, le-a spus acesta ziariştilor de la Kyiv Independent.

„Când mergi pe poziţie nu există nici măcar o şansă de 50/50 că vei ieşi de acolo (în viaţă)”, susţine un alt soldat. Şansele sunt „mai degrabă de 30/70”, afirmă el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut situaţia dificilă a armatei sale la Bahmut, un bastion al cărui control le-ar permite ruşilor stabilirea unui coridor sigur în estul Ucrainei pentru transferul de soldaţi şi armament.

Potrivit unui militar ucrainean, citat de ISW, forţele ruse nu traversaseră sâmbătă râul Bahmutka în zona centrală a oraşului, dar bloggerii militari ruşi susţin că cei de la Wagner au împins poziţiile ucrainene spre centrul Bahmut.

Încă nu este clar dacă forţele ucrainene intenţionează să-şi menţină poziţiile pe malul drept al râului Bahmutka, indică ISW în actualizarea sa zilnică.

Șeful Armatei ucrainene ar fi vrut să se retragă din Bahmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, nu au fost de acord cu privire la modul în care armata ucraineană ar trebui să gestioneze situația legată de menținerea controlului asupra Bahmut, scrie publicația germană Bild, citată de BBC.

În urmă cu câteva săptămâni, Zalujnii a recomandat să se ia în considerare o retragere din Bahmut, relatează Bild, citând mai multe surse din conducerea politică a Ucrainei.

Publicația susține că poziția lui Zalujnii este împărtășită de majoritatea luptătorilor pentru Bahmut.

Guvernul ucrainean a declarat pentru Bild că decizia de a păstra Bahmut a fost cea corectă. Potrivit ziarului, susținătorii apărării orașului pornesc de la faptul că armata rusă nu va înainta și nu va provoca pierderi grele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22