Voronin nu-l iarta pe Dodon, tradatorul. Partidul sau nu-l va sustine nici in turul doi

Dora Vulcan | 01.11.2016

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, refuză să-l susțină pe Igor Dodon în turul doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie, cand o va avea contracandidata pe proeuropeana Maia Sandu la prezidentialele din Republica Moldova.

Pe aceeași temă

 

 

 

Voronin ii reproseaza lui Dodon „biografia politică” care nu-i poate fi iertată, cu trimitere la tradarea pe care Dodon ar fi comis-o în 2012 cand l-a sustinut pe adversarul lui Voronin, Nicolae Timofti. 

 

 

 Voronin i-a amintit lui Dodon votul pe care acesta i l-a acordat adversarului sau, Nicolae Timofti în 2012.

 

 

„Împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc, au votat pentru Timofti. Dodon trebuie să-și amintească de biografia sa politică. Nu avem temei și argumente să-l susținem... Ne-a vândut pentru 3 milioane de euro... Faptul că ei se numesc socialiști nu înseamnă nimic, urmăriți ce politică promovează”, a spus liderul comunist, citat de deschide.md.

 

 

 

„Nu suntem răzbunători, dar avem memorie bună. Dacă nu era să-l voteze pe Timofti, astăzi nu eram să stăm cu rațele mute. Moldova era să aibă o altă dezvoltare. Aceste lucruri nu se iartă”, a declarat liderul comuniștilor moldoveni de dincolo de Prut. 

 

 

Voronin nu va da mana nici cu Maia Sandu

 

 

Totodată, Voronin a mai spus că nu va ține legătura cu viitorul președinte, indiferent cine va fi - Igor Dodon sau Maia Sandu.

 

 

„În 4 ani n-am avut niciun contact cu președintele Timofti din cauza că a fost ales nelegitim. Cu viitorul președinte va fi la fel. Mâna n-o să-i dau niciodată”, a spus el.

 

 

Igor Dodon s-a adresat luni reprezentanților „Partidul Nostru” și PCRM cu propunerea de a se uni în turul II al alegerilor prezidențiale pentru a obține victoria în fața unui candidat de „dreapta”.

 

 

 

***

 

 

Socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, programat duminica, 13 noiembrie.

 

 

 

Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.

 

 

 

Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

 

 



Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

 



Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

 

 



De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

 

 


La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.
 

 


Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.
 

 


In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".
 

 


Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

 



La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

          

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22