Pe aceeași temă
UPDATE Dupa numarare a peste 94% din voturi, Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) a castigat 33 de locuri de parlamentar din 150, iar PVV-ul lui Wilders 20 de mandate
UPDATE: Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) condus de premierul Mark Rutte a obținut 31 de mandate din totalul de 150, iar Partidul pentru Libertate (PVV) anti-islam și de extremă dreaptă al lui Geert Wilders 19 locuri, transmite Reuters. Totusi, partidul lui Rutte a pierdut 10 fotolii de parlamanetar, potrivit Reuters si AFP.
Partidul Verzilor a obtinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obtinut noua mandate, o scadere semnificativa.
Potrivit exit-pollului, rata de participare a fost de 81%, mult peste cea din urma cu patru ani, care a fost de 65% in 2012.
Declaratii
Mark Rutte: ”Este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'.Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta (The Guardian)
”Se pare ca, pentru a treia oara la rand, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda - ne vom mentine directia si vom mentine aceasta tara sigura si stabila - si-a atins tinta", a declarat premierul,( The Guardian).
"Am vorbit la telefon cu multi colegi europeni. Aceasta (miercuri - n.red.) este o seara in care Olanda, dupa Brexit si Trump, a spus 'Gata cu populismul gresit'", a adaugat el.
Wilders: Le multumesc alegatorilor PVV! Am obtinut mandate! Aceasta este prima victorie! Nu am incheiat socotelile cu Rutte inca.
"Se pare ca VVD va fi cel mai mare partid din Tarile de Jos, pentru a treia oara consecutiv", a declarat Rutte, aflat la o petrecere post-electorala din Haga.
Reactii internationale:
In cazul in care clasamentul se va confirma, rezultatul va fi o usurare pentru partidele principale din Europa, in special pentru Franta si Germania, unde se asteapta ca nationalistii de dreapta sa aiba un impact mare in alegerile care vor avea loc in acest an, scrie Reuters.
Merkel: "Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi ca prieteni, vecini si europeni", a spus cancelarul intr-o discutia telefonica cu Rutte (The Guardian).
"Olanda, oh, Olanda, esti campioana. Felicitari pentru acest rezultat extraordinar", a scris, pe Twitter, Peter Altmaier, seful de cabinet al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit Reuters.
Si ministrul de externe al Frantei, Jean-Marc Mayrault, a felicitat poporul olandez, intr-o postare pe Twitter. "Felicitari pentru olandezi, pentru ascensiunea extremei-dreapta. Lucrati pentru o Europa mai puternica", a scris acesta.
Claude Junker ii felicita pe olandezi si apreciaza ca olandeziiau dat "un vot pentru Europa, un vot impotriva extremismului", potrivit AFP.
***
Cetatenii olandezi cu drept de vot isi exprima, miercuri, optiunea la parlamentare. Prezenta la urne este, dupa primele ore, mai ridicata decat la scrutinul precedent.
Urnele s-au deschis la ora locala 07:30 (ora 08:30, ora Romaniei - n.red.), iar pana la ora locala 13:45 isi exprimasera optiunea de vot 33 la suta dintre alegatori, fata de 27 la suta la precedentele alegeri parlamentare, relateaza agentia Associated Press, citata de WBOC., transmite ziare.com.
Prezenta este considerata una ridicata pentru aceasta ora.
ora locala 15:00 - Rotterdam, prezenta la vot era de 38 la suta, fata de 30 la suta la ultimele alegeri.
ora locala 13:00 - prezenta la vot in Amsterdam era de 25,1 la suta, fata de 14,1 la suta in 2012,
Urnele se vor inchide la ora 21:00, iar un exit-poll va fi publicat imediat dupa, insa rezultatele se vor contura in jurul orei 23:00.
Pana la 12,6 milioane de olandezi au fost asteptati miercuri la urne pentru a decide viitorul tarii in cele mai controversate alegeri legislative din istoria recenta a natiunii si care reprezinta primul test al anului pentru extrema dreapta din Europa.
Olandezii nu sunt atat de implicati de regula in procesul lor electoral, insa lucrurile s-au schimbat in ultima perioada, din cauza cresterii tot mai accentuate a formatiunii de extrema dreapta a populistului Geert Wilders, a unui conflict bizar cu Guvernul Turciei si a situatiei tot mai nesigure din Uniunea Europeana.
La sfarsitul anului 2016, Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit in sondaje, cu 21% din intentiile de vot, in fata Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier Mark Rutte (17%) si al Partidului Laburist (PvdA), partener in coalitia de la putere (8%). Situatia s-a schimbat, insa, in ultima perioada. VVD a recuperat diferenta si a depasit, la distanta mica, PVV. Mai exact, potrivit unei medii a sondajelor publicata cu doua saptamani inainte de alegeri, PVV era creditat cu 15,7% din sufragii, iar VVD cu 16,3%. Alte sondaje îl creditau pe Wilders cu 21,5 la suta, dupa partidul actualului premier Mark Rutte, VVD, creditat cu circa 25 la suta.
Votul este considerat un test pentru Europa - daca va pendula catre dreapta, dupa votul privind Brexit si alegerea lui Donald Trump la Casa Alba, si inainte de alegerile foarte importante din Franta si Germania.
***
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a cerut miercuri, după ce a votat la Haga la alegerile legislative din țara sa, ca Olanda 'să creeze un precedent' și să frâneze 'valul de populism' după triumful Brexit-ului din Marea Britanie. Liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis un referendum privind ieșirea țării sale din Uniunea Europeană.
Liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis că, dacă va ieși învingător, va convoca un referendum privind ieșirea țării sale din Uniunea Europeană.
"Trebuie să frânăm valul populismului deoarece aceste alegeri se desfășoară sub presiunea victoriei lui Trump în SUA și a Brexit-ului" în Marea Britanie, a declarat liberalul Mark Rutte la ieșirea de la urne. "Trebuie să creăm un precedent. Lumea ne urmărește cu atenție", a mai afirmat el, într-o referire la viitoarele scrutine electorale din Europa din acest an, în Franța și Germania.
La rândul său, liderul extremei drepte, Geert Wilders, și-a reiterat promisiunea că, în cazul în care va câștiga scrutinul, va organizeze un referendum pe tema ieșirii țării sale din UE. "Dacă voi câștiga, va avea loc un referendum (împotriva UE — n.r.), pentru că am dat banii noștri unor țări străine. Vom recupera Olanda pentru olandezi ", a declarat liderul Partidului Libertății (PVV, antiislam și eurosceptic), care a votat tot la Haga.
Wilders a insistat că intenționează să-și îndeplinească promisiunile din campanie, care includ nu doar organizarea unui referendum, ci și interzicerea islamului și blocarea imigrației. Totodată, liderul PVV a avertizat că, indiferent de rezultatul scrutinului, "duhul nu va mai intra înapoi în lampă", o referire la ascensiunea populismului în Olanda, și i-a îndemnat să voteze pe cei peste 12 milioane de olandezi pentru "a avea mai puțin islam" în țara lor."Islamul și libertatea nu sunt compatibile", a adăugat Wilders, care le-a transmis musulmanilor "că sunt liberi să plece încotro vor ei" din Olanda.
La vederea numărului mare de ziariști din presa națională și internațională, liderul PVV a spus în glumă că și-ar dori ca tot atât de mulți alegători să se prezinte la vot. Wilders s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului și a insistat că PVV "va fi cel mai mare câștigător" al acestor alegeri "istorice", în pofida a ceea "ce își dorește elita" politică.