WikiLeaks: CIA, presupus program de piraterie. Agentia ar controla aparatele electronice

E.b. | 08.03.2017

Agentia americana de informatii (CIA) poate transforma televizorul dumneavoastra intr-un aparat de ascultare, poate ocoli aplicatiile de criptare a mesajelor sau poate controla masina pe care o conduceti, arata o serie de documente publicate marti de WikiLeaks si prezentate ca apartinand temutului serviciu secret, conform AFP.

Pe aceeași temă

 


 

WikiLeaks, site-ul creat de australianul Julian Assange, afirma ca aceste documente dovedesc ca CIA opereaza de o maniera similara Agentiei de securitate nationala (NSA), principalul serviciu de supraveghere electronica al SUA in materie de spionaj informatic, dar cu o supervizare mult mai laxa, transmite AFP, preluata de HotNews.ro.

 

WikiLeaks a publicat aproape 9.000 de documente prezentate ca provenind de la CIA, apreciind ca este vorba de cea mai semnificativa publicare de materiale secrete realizata vreodata.

 

Un purtator de cuvant al CIA, Jonathan Liu, nu a confirmat dar nici nu a dezmintit autenticitatea documentelor si a refuzat sa le comenteze continutul.

 

"Aceasta colectie extraordinara, care reprezinta mai multe sute de milioane de linii de cod, dezvaluie totalitatea capacitatii de piratare informatica a CIA", afirma WikiLeaks,.

 

"Aceste arhive par sa fi circulat printre fosti hackeri ai guvernului american si subcontractori de maniera neautorizata, iar unul dintre ei a furnizat WikiLeaks, o parte a acestor arhive", potrivit sursei citate.

 

WikiLeaks, spune ca aceste documente arata ca CIA a elaborat peste o mie de programe malware, virusi, troieni si alte softuri capabile sa se infiltreze si sa preia controlul aparatelor electronice.

 

Aceste programe au vizat in special iPhone, sistemele care functioneaza sub Android (Google), popularul Microsoft sau televizoarele Samsung, pentru a le transforma in aparate de ascultare, afirma WikiLeaks,.

 

De asemenea, CIA s-a aratat interesata de posibilitatea de a prelua controlul masinilor prin intermediul instrumentelor electronice.

 

Piratand aparatele smartphones, CIA reusea astfel sa ocoleasca protectia prin criptare a unor aplicatii precum WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo sau Confide, capturand comunicatiile inainte de a fi criptate.

 

"Numeroase vulnerabilitati exploatate de ciber-arsenalul CIA sunt omniprezente si unele ar putea deja sa fi fost descoperite de agentiile secrete rivale sau de alti hackeri", avertizeaza WikiLeaks,.

 

Intr-un comunicat, Julian Assange a apreciat ca documentele publicate dovedesc "riscurile extreme" care provin din proliferarea instrumentelor de atac cibernetic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22