Pe aceeași temă
UPDATE : Președintele Donald Trump a reacționat, pe contul său de Twitter, spunând că în calitate de președinte, avea ”dreptul absolut” de a împărtăși cu oficialii ruși informații despre amenințările Statului Islamic. Reacția sa vine după publicarea mai multor știri care au arătat că Trump a dezvăluit informații confidențiale, punând în pericol relația cu aliați în domeniul securității, scrie New York Times.
Dezvăluirea aparţine Washington Post, citat de AFP, conform Agerpres.
Informațiile împărtășite de președintele american se refereau la gruparea Stat Islamic și fuseseră comunicate de către un partener al Statelor Unite care nu a autorizat Washingtonul să le comunice Moscovei, precizează Washington Post.
Președintele american Donald Trump a dezvăluit informații cu grad înalt de clasificare șefului diplomației ruse și ambasadorului Rusiei în Statele Unite în cadrul recentei întâlniri de la Casa Albă.
Președintele american "a dezvăluit mai multe informații ambasadorului rus decât am împărtășit cu proprii noștri aliați", a indicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil american citat de Washington Post, preluat de AFP.
Conform aceleiași surse, este vorba de informații având unul din gradele de clasificare cele mai ridicate din cele utilizate de agențiile de informații americane.
Potrivit Washington Post, Donald Trump "a început să descrie detaliile unei amenințări teroriste a SI legată de utilizarea laptopurilor în avioane".
Cotidianul precizează că a decis să nu publice mai multe detalii despre acest proiect terorist la cererea expresă a responsabililor americani.
Chestionată pe acest subiect de către AFP, Casa Albă nu a reacționat imediat luni după-amiaza.
Donald Trump i-a primit miercuri în Biroul Oval pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și pe ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.
Moscova a difuzat rapid fotografii de la această întâlnire închisă presei.
Întrevederea a avut loc a doua zi după demiterea surpriză de către președintele american a lui James Comey, șeful FBI, instituție însărcinată cu anchetarea unei eventuale înțelegeri secrete între campania Trump și Rusia.
Întrebat despre dezvăluiri, consilierul pentru securitate națională, H.R.McMaster, care a participat la întâlnirea din Biroul Oval, a spus pentru Washington Post că nu au fost discutate surse de informații sau metode care să nu fie cunoscute deja public.
Chestionat de Reuters asupra articolului publicat de cotidianul american, McMaster a refuzat să comenteze.
Reacţia Casei Albe
Reprezentanţii Casei Albe au dat din nou dovadă de confuzie şi de o lipsă de comunicare gravă, în acest nou scandal.
Casa Albă a răspuns cu o declaraţie a secretarului de stat Rex Tillerson, care l-a apărat pe preşedintele Trump, dar consilierii nu aveau nicio idee despre această reacţie la Departamentul de Stat, relatează jurnaliştii CNN.
Potrivit primelor informaţii, oficialii Departamentului de Stat nu aveau nicio idee despre publicarea unei declaraţii a lui Rex Tillerson şi au aflat doar după difuzarea informaţiei la CNN. Reprezentanţii Departamentului de Stat au publicat abia 20 de minute mai târziu declaraţia de 44 de cuvinte a lui Tillerson, prin care acesta din urmă a încercat să submineze importanţa dezvăluirilor din Washington Post.
”O gamă largă de subiecte au fost discutate în timpul întâlnirii dintre preşedintele Trump şi ministrul de Externe Lavrov, inclusiv eforturile comune şi ameninţările legate de combaterea terorismului. S-a discutat natura acelor ameninţări specifice, dar nu şi sursele, metodele sau operaţiunile militare”, se arată în declaraţia lui Tillerson.
Oficialii Departamentului de Stat s-au arătat suprinşi că nici ei şi nici colegii lor nu ştiau despre publicarea declaraţiei lui Tillerson de către Casa Albă. Mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia lui Trump au comunicat presei că preşedintele nu a discutat despre surse, metode de colectare a informaţiilor sau orice alte informaţii despre operaţiuni militare care nu erau deja publice.
„Eram în cameră – nu s-a întâmplat. N-a existat niciun moment în care să se fi discutat despre surse sau metode”, a declarat H.R. McMaster, consilier în domeniul Securităţii Naţionale. Acesta din urmă a mai adăugat că spusele sale şi ale celor din urmă ar trebui privite cu încredere, în detrimentul oficialilor anonimi care au transmis informaţiile către presă.
Secretarul de Stat Rex W. Tillerson a menţionat că Trump a vorbit cu oficialii ruşi despre „natura unor ameninţări specifice”.