WSJ: Cambridge Analytica se închide după scandalul furtului de date de la Facebook

Dora Vulcan | 03.05.2018

Cambridge Analytica, firma de consultanţă aflată în centrul controversei privind furtul de date ale utilizatorilor de Facebook, se închide, anunţă Wall Street Journal.

Pe aceeași temă

 

 

Cambridge Analytica, firma de date care a lucrat pentru președintele Donald Trump în campanie electorală din 2016, se închide după dezvăluirea că datele utilizatorilor Facebook au fost folosite fără consimțământ pentru a influența votul alegătorilor, relatează Wall Street Journal, preluat de  Reuters, transmit Hotnews.ro și Digi 24.

 

Fondatorul Strategic Communication Laboratories (SCL), Nigel Oakes a confirmat că ambele companii se închid. Cambridge Analytica spune că a început procedura de insolvență în Marea Britanie. Cambridge Analytica, care avea birouri in Londra, New York si Washington, a folosit analiza datelor pentru a crea profile sofisticate ale diferitelor persoane pentru a prezice cum ar putea vota.  Firma de marketing Strategic Communication Laboratories (SCL) se afla în centrul unei investigații cu ramificații globale, dupa ce filiala sa Cambridge Analytica a fost acuzată că a influențat alegerile prezidențiale americane și votul pentru Brexit folosind date private obținute de la zeci de milioane de utilizatori Facebook.

 

„În ciuda încrederii de neclintit a Cambridge Analytica că angajații săi au acționat etic și respectând legea, asaltul mediatic a alungat, practic, toți clienții și furnizorii companiei. Prin urmare, s-a stabilit că afacerea nu mai este viabilă”, se arată într-un comunicat oficial.

 

Anunţul vine după ce Parlamentul britanic, prin comisia de cultură, a decis să mai încerce o dată să-l cheme la raport pe Mark Zuckerberg. Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite ilegal de firma britanică de consultanţă. Mark Zuckerberg a fost audiat deja în Congresul american, dar a refuzat invitaţia lansată de Parlamentul de la Londra.

 

Dacă se vor lovi, din nou, de un refuz, parlamentarii britanici pot să-l citeze, ca o instanţă. Dacă nu dă curs nici citaţiei, atunci şeful Facebook ar putea fi acuzat de sfidarea Parlamentului şi pedepsit. Riscă fie o amendă, măsură ce n-a mai fost folosită în astfel de condiţii din 1666, sau ar putea să fie închis în Big Ben, turnul cu ceas al Parlamentului, pedeapsă ce n-a mai fost aplicată din 1880.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22