Pe aceeași temă
Cambridge Analytica, firma de date care a lucrat pentru președintele Donald Trump în campanie electorală din 2016, se închide după dezvăluirea că datele utilizatorilor Facebook au fost folosite fără consimțământ pentru a influența votul alegătorilor, relatează Wall Street Journal, preluat de Reuters, transmit Hotnews.ro și Digi 24.
Fondatorul Strategic Communication Laboratories (SCL), Nigel Oakes a confirmat că ambele companii se închid. Cambridge Analytica spune că a început procedura de insolvență în Marea Britanie. Cambridge Analytica, care avea birouri in Londra, New York si Washington, a folosit analiza datelor pentru a crea profile sofisticate ale diferitelor persoane pentru a prezice cum ar putea vota. Firma de marketing Strategic Communication Laboratories (SCL) se afla în centrul unei investigații cu ramificații globale, dupa ce filiala sa Cambridge Analytica a fost acuzată că a influențat alegerile prezidențiale americane și votul pentru Brexit folosind date private obținute de la zeci de milioane de utilizatori Facebook.
„În ciuda încrederii de neclintit a Cambridge Analytica că angajații săi au acționat etic și respectând legea, asaltul mediatic a alungat, practic, toți clienții și furnizorii companiei. Prin urmare, s-a stabilit că afacerea nu mai este viabilă”, se arată într-un comunicat oficial.
Anunţul vine după ce Parlamentul britanic, prin comisia de cultură, a decis să mai încerce o dată să-l cheme la raport pe Mark Zuckerberg. Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost folosite ilegal de firma britanică de consultanţă. Mark Zuckerberg a fost audiat deja în Congresul american, dar a refuzat invitaţia lansată de Parlamentul de la Londra.
Dacă se vor lovi, din nou, de un refuz, parlamentarii britanici pot să-l citeze, ca o instanţă. Dacă nu dă curs nici citaţiei, atunci şeful Facebook ar putea fi acuzat de sfidarea Parlamentului şi pedepsit. Riscă fie o amendă, măsură ce n-a mai fost folosită în astfel de condiţii din 1666, sau ar putea să fie închis în Big Ben, turnul cu ceas al Parlamentului, pedeapsă ce n-a mai fost aplicată din 1880.