WSJ: Putin ia decizii pe baza unor informații învechite și inexacte despre Războiul din Ucraina

L. G. | 25.12.2022

Putin primește informații eronate despre desfășurarea războiului din Ucraina, în rapoartele zilnice transmise Kremlinului „succesele sunt subliniate, iar eșecurile sunt minimalizate“, scrie WSJ.

Pe aceeași temă

Într-un articol publicat de Wall Street Journal (WSJ) se arată că președintele rus Vladimir Putin nu folosește internetul sau alte dispozitive electronice pentru a accesa informații la prima mână de teamă să nu fie spionat de serviciile occidentale.

De altfel, în anul 2020, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat fiind dacă Putin accesează internetul pentru a vedea care sunt reacțiile la acțiunile Rusiei, a spus că acesta „nu are smartphone, este pur și simplu imposibil”.

În schimb, Putin se pare că se bazează în cea mai mare parte pe rapoartele situației de pe front tipărite pe hârtie, care în unele cazuri durează zile întregi pentru a ajunge pe biroul său, după ce sunt întocmite de comandanții din prima linie și apoi trecute prin filtrul ofițerilor serviciilor de informații.

Wall Street Journal spune că a intervievat mai mulți actuali și foști oficiali ruși care au confirmat că informațiile primite de Putin sunt de multe ori „învechite”, incomplete și inexacte.

Articolul din WSJ face portretul unui președinte izolat care a rămas „incapabil sau nu a vrut să creadă că Ucraina va rezista cu succes” agresiunii rusești.

Sursele WSJ au subliniat că această izolare a dus la evaluări inexacte ale stării reale a câmpului de luptă, deoarece briefing-urile și rapoartele sunt „calibrate cu atenție pentru a sublinia succesele și a minimiza eșecurile”. Evitarea mijloacelor tehnologice de informare, precum și o gamă mai largă de „căi de informații”, l-au făcut pe Putin „mai dependent de documentele de informare compilate de consilieri aliniați ideologic”, potrivit raportului.

„Comandanții din prima linie raportează Serviciului Federal de Securitate, sau FSB, succesorul KGB, care editează rapoarte pentru experții din Consiliul de Securitate, care le transmit secretarului Consiliului Nikolai Patrușev, cel care l-a susținut și convins pe Putin să invadează Ucraina”, susțin sursele mai sus citate.

WSJ mai spune că acest lucru a dus la unele eșecuri devastatoare și oarecum jenante cauzate de „informații proaste”, de exemplu în relatarea următorului episod bizar:

  • „Trupele ruse pierdeau bătălia pentru Lîman, un mic oraș din estul Ucrainei, la sfârșitul lunii septembrie, când a venit un ordin criptat de la Moscova pentru comandantul de pe linia frontului. Era Vladimir Putin, care ordona trupelor sale să nu se retragă.

    Președintele părea să aibă o înțelegere limitată a situației reale, potrivit unor foști și actuali oficiali americani și europeni și a unui fost ofițer rus superior de informații care știe de ordinul trimis de Putin. Trupele rusești prost echipate din prima linie erau încercuite de o contraofensivă ucraineană susținută de artileria furnizată de Occident. Putin a respins propunerile propriilor generali și le-a spus să se mențină ferm pe poziții, au spus aceștia.” - WSJ

Afirmațiile jurnaliștilor potrivit cărora președintele rus, Vladimir Putin, ar primi informații eronate sau denaturate cu privire la operațiunea militară specială rusă din Ucraina „nu corespund realității”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru The Wall Street Journal.

Potrivit lui Peskov, șeful statului, ca, de altfel și în trecut, are „mai multe canale pe care primește de informații“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22