Xi Jinping se pregătește de al treilea mandat și întărește rolul conducător al Partidului Comunist

L. G. | 03.03.2023

Președintele Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani și aflat la putere din 2012, a devenit cel mai puternic lider pe care l-a avut China după moartea lui Mao Zedong în 1976.

Pe aceeași temă

Parlamentul Chinei se reunește începând de duminică în sesiunea sa anuală, în care îi va acorda lui Xi Jinping al treilea mandat de președinte al Chinei, în ceea ce este o simplă formalitate.

Xi a fost reales secretar general la Congresul Partidului Comunist din octombrie pentru un nou mandat de cinci și comandant suprem al armatei, după ce în 2018 a desființat limita de două mandate, deschizându-i calea pentru a deține puterea pe viață.

„Opinia publică în ceea ce-l priveşte (pe Xi Jinping) nu este fără îndoială una foarte favorabilă, (politica sa) zero COVID-19 a subminat încrederea populaţiei”, apreciază Alfred Muluan Wu, profesor asociat la şcoala de politică publică Lee Kuan Yew din cadrul Universităţii naţionale din Singapore.

În pofida acestui lucru, preşedintele Xi îşi menţine o poziţie „destul de puternică” la vârful partidului, ceea ce-l face practic de neatins, adaugă analistul, citat de AFP.

Partidul Comunist - farul călăuzitor

Marți, Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunțat schimbări cu o „semnificație de mare anvergură” care vor include o reorganizare a instituțiilor responsabile pentru gestionarea sectoarelor financiare și tehnologice, precum cele ale securității de stat. Toate schimbările vor avea un singur scop: consolidarea controlului partidului asupra tuturor organismelor de decizie și conducere ale statului, punctează The Guardian.

Pentru toate funcțiile de top, care nu sunt deținute de Xi, limita de doi mandate se va aplica în continuare. Premierul Li Keqiang este așteptat să fie înlocuit de Li Qiang, care a fost ridicat pe locul doi în cadrul puternicului Comitet Permanent al PCC la congresul din octombrie. Li Qiang, un aliat apropiat al lui Xi, fiind fostul său șef de cabinet, a fost secretarul de partid pe Shanghai în timpul lockdown-ului istovitor care a fost impus orașului timp de două luni în 2022.

Promovarea bruscă a unui cadru de partid care nu a ocupat anterior nicio funcție de conducere în guvern indică măsura în care Xi prețuiește loialitatea mai presus de convenții și experiență.

Actuala sesiune parlamentară ar urma să dureze în jur de zece zile, iar noul mandat prezidenţial ar urma să fie votat spre final.

Se așteaptă ca He Lifeng, un alt aliat al lui Xi, să fie numit vicepremier responsabil cu politica economică, precum și să fie luat în considerare pentru rolul de șef politic responsabil pentru Banca Centrală chineză. Una dintre schimbările despre care se zvonește este înființarea unui nou comitet de partid care să supravegheze activitatea băncii centrale, precum și alte instituții financiare. O astfel de schimbare, cu He la cârma guvernului și a băncii centrale, ar centraliza luarea deciziilor în mâna lui Xi.

„Sub Xi, partidul și guvernul au fost contopite. Guvernul a devenit mai puțin independent și mai puțin eficient”, a spus Richard McGregor, un membru senior al think tank-ului Lowy Institute și autor al unei cărți despre PCC.

Xi - Nucleul Partidului

O altă schimbare despre care se zvonește este ca Ministerul Securității Publice și Ministerul Securității Statului ar putea fi scoase de sub conducerea Consiliului de Stat și plasate sub supravegherea unui comitet pentru afaceri interne nou creat, controlat tot de atotputernicul partid. „Scoțând atât de multe dintre aceste instituții de bază de sub supravegherea guvernului, ar slăbi statul, dar, în același timp, ar întări foarte mult puterea Comitetului Central al partidului și, desigur, a lui Xi Jinping însuși”, a spus Patricia Thornton, profesor de politică chineză la Universitatea Oxford.

Săptămâna trecută, PCC și Consiliul de Stat au publicat un aviz comun privind educația juridică. Documentul face apel la instituțiile statului să „continue să urmeze gândirea lui Xi Jinping” privind statul de drept și că școlile ar trebui „să se opună și să reziste acceptării opiniilor eronate occidentale”, cum ar fi „guvernul constituțional” și „independența sistemului judiciar”.

Unii analiști se așteaptă ca propunerea să fie oficializată sub o anumită formă de delegați la NPC. Măsurile preconizate sunt în conformitate cu conceptele ideologie ale celor „Două instituții” și „Două garanții”, sloganuri impuse la congresul PCC care îl definesc pe Xi și ideologia sa drept „nucleul” partidului. „Cele două garanții” au fost adăugate la Statutul partidului în 2022.

De asemenea, NPC urmează să ia în considerare modificările aduse procesului legislativ.

Una dintre propuneri este de a permite ca legi să fie adoptate în regim de „urgență”. Changhao Wei, partener la Centrul Paul Tsai China, a declarat că prevederea „ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru cei care apreciază transparența legislativă și predictibilitatea, deoarece proiectul nu definește „urgența” și nu o leagă de situația de urgență existentă. mecanisme de răspuns, astfel încât legislativul are libertatea totală de a decide dacă există o urgență.”

Pe lângă schimbările politice, NPC va anunța și ținta de creștere a PIB-ului guvernului pentru anul viitor. Analistii se asteapta sa fie intre 5% si 6%, ceea ce ar fi o imbunatatire semnificativa fata de 3% atins anul trecut.

În această sesiune parlamentară este de așteptat, de asemenea, bugetul pentru apărare, care nu a încetat să se majoreze de la an la an. Într-un context de puternice tensiuni între China şi SUA, în special asupra Taiwanului, el ar urma să crească din nou.

„Părintele iubit” al poporului

Săptămâna aceasta, Cotidianul Poporului l-a descris într-un portret elaborat drept un lider neobosit, lăudându-i spiritul de sacrificiu şi susţinând că „oamenii obişnuiţi îl văd ca pe un părinte iubit”.

Protestele pe alocuri chiar violente anti-restricții din noiembrie, departe de a-i zdruncina poziţia, „i-au oferit exact portiţa de scăpare pe care el o căuta”, estimează Christopher Johnson, directorul general al societăţii de consultanţă China Strategies Group.

„Dacă abandonarea (politicii) zero COVID se încheia cu bine, el putea să spună că a dat ascultare poporului. Dacă aceasta se încheia rău, el putea să dea vina pe manifestanţi şi pe «forţele externe ostile», printre care şeful său al securităţii publice ce îi susţinea”, scrie Christopher Johnson în revista Foreign Affairs.

Aceeaşi opinie este împărtăşită de Steve Tsang, directorul institutului SOAS China de la Universitatea din Londra: Xi Jinping „a acţionat într-un mod decisiv atunci când, în timpul manifestaţiilor, au existat apeluri la înlăturarea lui şi a PCC. El le-a stins şi a suprimat motivul” furiei. Prin urmare, „el se poate prezenta ca un lider, mai degrabă decât ca cineva pe care altcineva l-a obligat să reacţioneze”, consideră Tsang.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22