Zeci de mii de britanici cer în stradă organizarea unui nou referendum pentru Brexit

Dora Vulcan | 19.10.2019

Zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum, chiar în timp ce parlamentarii decid soarta ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

Protestatarii, fluturând steaguri ale UE și afișând pancarte prin care cer stoparea Brexitului, s-au adunat inițial în zona Park Lane, înainte de a porni într-un marș prin centrul capitalei britanice, până la Parlament, transmite Reuters.

„Sunt revoltată că nu suntem ascultați. Aproape toate sondajele arată că acum oamenii vor să rămână în UE. Simțim că n-avem o voce”, a explicat Hannah Barton, o englezoaică în vârstă de 56 de ani, care protesta înfășurată într-un steag UE.

„E un dezastru național ce stă să se producă și va distruge economia”, a mai spus ea.

Mulți dintre demonstranți agitau pancarte, unele comparând Brexitul cu alegerea președintelui american Donald Trump. Alții purtau costume elaborate, precum un grup de manifestanți îmbrăcați în diverse fructe și legume. Erau de asemenea afișate păpuși modelate din hârtie ce înfățișau politicieni, precum premierul britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

Organizatorii campaniei „Votul Poporului” spun că îşi doresc să vadă dacă cetăţenii din Regat îşi doresc cu adevărat să părăsească Uniunea Europeană în termenii stabiliţi de Boris Johnson.

Protestatarii s-au îndreptat spre Westminster exact în timp ce parlamentarii dezbăteau noul acord negociat de Boris Johnson.

Ali Lothian, în vârstă de 60 de ani şi Mettje Hunneman, în vârstă de 49 de ani, au venit din Dundee şi Edinburgh, din Scoţia, călătorind peste noapte pentru a participa la protest. Ali le-a spus jurnaliştilor de la BBC că simte că aceasta este singura şansă să arate cât de mult crede că este nevoie de un nou referendum.

Până sâmbătă, peste 500 000 de lire sterline au fost donate pentru a sprijini protestul, acesta primind şi sprijin interpartinic.

Organizatorii campaniei cer participanţilor să semneze o scrisoare adresată lui Boris Johnson, liderilor europeni, parlamentarilor şi europarlamentarilor prin care le cer să permită o nouă şansă de a verifica dacă „încă ne mai dorim să continuăm cu Brexitul”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22