Zeci de tancuri si 3000 de soldati americani au ajuns în Polonia. Reacția Rusiei

Vlad Toma | 12.01.2017

3000 de soldati americani au ajuns in Polonia, in urma hotararilor luate acum cateva luni de presedintele Obama in privinta asigurari acelor aliati ai NATO ingrijorati de comportamentul agresiv al Rusiei.

Pe aceeași temă

 

Aceasta unitatea militara va fi mutata, prin rotatie, din Polonia in tarile baltice, asigurand astfel securitatea aliantilor NATO din estul Europei.

 

Rusia a transmis ca sosirea acestor soldati in Polonia reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.

 

Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al lui Putin, a declarat pentru BBC ca aceasta miscare ameninta interesele si securitatea Rusiei.

 

"E vorba de o țară care își construiește prezenta militara la granițele noastre în Europa... Nu este nici macar o tara europeana", a spus Peskov.

 

Tomasz Szatkowski, sub-secretarul de stat al Apararii, a declarat ca aceasta desfasurare de trupe e necesara din cauza exercitiilor militarea ale Rusiei în apropierea granitelor sale si a actiunilor agresive ale acestei tari in Ucraina.

 

Oficialii NATO au cazut de acord in luna iunie sa trimita noi forte in tarile baltice si in Polonia, ca un ultim pas prin care se incearca contracararea actiunilor Rusiei din estul Ucrainei.

 

Cu trei saptamani inaintea summit-ului NATO de la Varsovia, ministrii de Aparare ai Aliantei au aprobat detasarea a patru batalioane de soldati - american, britanic, german si posibil canadian - care ar putea contracara o eventuala repetare a actiunilor Rusiei din Ucraina in alte zone, a anuntat atunci Reuters.

 

Cele 4 batalioane vor fi desfasurate prin rotatie, pe o perioada intre 6 si 9 luni, in Lituania, Letonia, Estonia si Polonia.

 

"Nu cautam un conflict cu Rusia, nu vrem un nou Razboi Rece", a spus atunci Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, inaintea intalnirii de la Bruxelles, precizand insa ca "NATO va continua sa protejeze si sa-si apere toti aliatii de orice amenintare."

 

Tarile de pe Flancul Estic considera insa ca e nevoie de un suport si mai mare pentru a putea face fata puternicului arsenal rus. 

 

Polonia si tarile baltice vor un scut anti-racheta care sa mai reduca din superioritatea militara a Rusiei. Asta ar putea implica nu doar prezenta unor avioane de lupta ci si instalatea unor rachete interceptoare. 

 

Romania si Bulgaria au cerut NATO o prezenta mai serioasa in Marea Neagra, unde Rusia are o flota navala, cerand de asemenea mai multe trupe aliate in regiune.

 

Stoltenberg a spus ca NATO ia in considerare posibilitatea de a furniza Romaniei o brigada de aproximativ 5000 de soldati care ar putea coordona antrenamentele organizatiei si ar putea juca un rol de descurajare a unor actiuni militare in zona.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22