Pe aceeași temă
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a revocat cetățenia ucraineană în cazul a trei oligarhi care se numără printre cei mai bogați evrei din Ucraina: Igor Kolomoiski şi Ghennadi Korban, precum şi lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opoziţie, relatează joi canalul de televiziune israelian i24News, citată de Agerpres.
Motivul oficial al acestei decizii pare să fie faptul că cei trei deţin o altă naţionalitate în afară de cea ucraineană, în cazul dat pe cea israeliană, în timp ce dubla naţionalitate este ilegală din punct de vedere tehnic în Ucraina, dar tolerată pe scară largă în practică, scrie AFP.
Cei trei oligarhi de origine evreiască se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de corupţie la scară mare.
Potrivit mai multor surse de la Kiev, preşedintele ucrainean vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA şi altor ţări occidentale că Ucraina nu tolerează corupţia.
Cert este că trei dintre cei mai influenţi evrei din Ucraina, între care doi au jucat un rol esenţial în finanţarea proiectelor de infrastructură evreieşti în special în regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieşte a doua cea mai importantă comunitate de evrei din Ucraina, nu mai par a fi bineveniţi în ţara lor natală, comentează canalul de televiziune israelian pe pagina sa web.
Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetăţeniei celor trei oligarhi. Un lucru neobişnuit, decretul prezidenţial din 18 iulie prin care se anunţa această decizie şi difuzat online nu purta semnătura preşedintelui, în timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a rămas vag în privinţa chestiunii atunci când i s-a cerut să confirme autenticitatea decretului.
Surse apropiate preşedintelui au declarat însă presei ucrainene că documentul este autentic, potrivit i24News.
Cine este Igor Kolomoiski, fostul sponsor al președintelui Zelenski
Actorul ucrainean, Volodimir Zelenski, și el evreu, și-a câștigat popularitatea și notorietatea interpretând rolul unui modest profesor ajuns președinte într-un serial TV „Slujitorul poporului” produs și difuzat de un post de televiziune deținut de Kolomoiski. În timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, Zelenski a beneficiat de avocați, mașini și servicii de securitate oferite de Kolomoiski.
Susținerea de care beneficia Zelenski din partea miliardarului Kolomoiski era atât de puternică, încât după rezultatele din primul al alegerilor prezidențiale din 31 martie 2019, contrcandidatul său, președintele în funcție la acea dată, Petro Poroșenko, a declarat: „Soarta m-a pus pe mine în turul doi al alegerilor prezidenteale cu marioneta lui Kolomoiski. Nu mă sfiesc să zic asta”.
Kolomoiski și-a început afacerile în Ucraina în 1990, când a înfiinţat o bancă privată care a devenit într-un scurt timp una dintre cele mai mari instituţii financiare din țară. Totuși, în 2016, Guvernul lui Poroșenko a preluat controlul băncii private susţinând că au fost deturnate fonduri în valoare totală de miliarde de dolari. Omul de afaceri a negat orice implicație şi a dat în judecată Guvernul de la Kiev pentru a reobține controlul băncii private.
În 2014, Kolomoiski și-a făcut campanie şi a devenit guvernator în regiunea Dnipropetrovsk (Dnipro). S-a întâmplat la scurt timp după proteste masive care au răsturnat președinția lui Viktor Yanukovych. „Când ne pregătim pentru Europa, cu toţii vrem reformele de care țara are nevoie. Trebuie, prin implementarea acestor reforme să facem legislativul şi administrația țării la fel ca țările din Europa”, spunea atunci Kolomoiski
Miliardarul evreu a fost creditat cu ajutorul dat luptătorilor ucraineni care se opuneau separatiștilor ruși din Donbas. Însă a fost acuzat că profitând de situație și-ar fi format propria armată privată. După ce ar fi fost implicat în preluarea ostilă unei companii petroliere de stat Ukrtansnafta, președintele Poroshenko l-a demis din funcția de guvernator după ce Kolomoiski a acceptat să facă un pas înapoi
Kolomoiski şi-a continuat afacerile, iar la ceva timp s-a mutat în Elveția. Zelenski a călătorit în Geneva, în februarie 2018 pentru a participa la ziua de naștere a lui Kolomoiski. În aprilie 2019, ziariștii de la RFE l-a întrebat pe Kolomoyski despre legăturile pe care le are cu Zelenski. El nu a negat că are relații apropiate cu Zelenski, dar a afirmat că sunt doar de natură profesională.