Pe aceeași temă
Despre Amnesty International, ONG care luptă apărarea drepturilor omului, Zelenski spune că încearcă să „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el.
„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a spus într-o înregistrare video Volodimir Zelenski.
"Aproape 200 de clădiri religioase - temple şi case de rugăciune de diferite confesiuni - au fost avariate sau distruse de loviturile ruseşti. Aproape 900 de unităţi medicale. Peste 2.200 de instituţii de învăţământ. Zeci de universităţi, sute de şcoli şi grădiniţe. Ocupatorii au tras în mod deliberat artilerie şi mortiere în mod repetat asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru apă, în autobuzele de evacuare şi în mod repetat în staţiile de transport public. Armata rusă nu s-a abţinut nici să lovească la memorialele victimelor Holocaustului, la cimitire... La tabăra cu prizonieri de război din Olenivka. Şi nu există rapoarte despre asta dintr-un motiv oarecare. Aceasta este selectivitate imorală.
Oricine amnistiază Rusia şi care creează în mod artificial un astfel de context informaţional încât unele atacuri ale teroriştilor sunt presupus justificate sau presupus de înţeles, nu poate să nu realizeze că îi ajută pe terorişti. Şi dacă oferiţi rapoarte manipulative, atunci împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor", a mai spus Zelenski.
Amnesty International: Ucraina a înființat baze militare în spitale și școli
Armata ucraineană a pus civilii în pericol prin stabilirea de baze militare în școli și spitale și prin lansarea de atacuri din zone populate pentru a respinge invazia rusă, a declarat joi Amnesty International. Astfel de tactici încalcă dreptul umanitar internațional, a avertizat ONG-ul într-un comunicat. „Faptul că se află într-o poziție defensivă nu absolvă armata ucraineană de respectarea dreptului umanitar internațional”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, citat de Le Monde.
ONG-ul subliniază că aceste tactici ucrainene nu justifică „în niciun fel atacurile nediscriminatorii ale Rusiei” care au afectat civilii.
Între aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au investigat atacurile rusești din regiunile Harkov, Mikolaev și Donbass, inspectând locurile afectate de bombardamente și intervievând supraviețuitori, martori și rude ale victimelor. Potrivit ONG-ului, cercetătorii au găsit dovezi că forțele ucrainene lansau lovituri din zone rezidențiale populate și își stabiliseră bazele în clădiri civile din 19 orașe și sate din aceste regiuni.
Majoritatea zonelor rezidențiale în care se aflau soldații se aflau la kilometri de linia frontului, notează Amnesty, subliniind că erau posibile alte opțiuni care nu ar fi pus în pericol civilii – cum ar fi bazele militare sau zonele împădurite dense din apropiere. ONG-ul a declarat că, din câte știe, soldații care s-au instalat în aceste zone rezidențiale nu le-au cerut civililor să evacueze zona. Amnesty International afirmă că a contactat Ministerul ucrainean al Apărării în legătură cu constatările sale în 29 iulie, dar nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării declarației.