Pe aceeași temă
Volodimir Zelenski a transmis, joi, un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook.
"Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Și dacă cineva crede că, după ce au depășit toate acestea, ucrainenii vor fi speriați, dezbinați sau se vor preda, nu știe nimic despre Ucraina. Și nu are ce face în Ucraina", a transmis Zelenski, într-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook, relatează Reuters.
Liderul ucrainean a adăugat că, de la miezul nopţii, nu a existat niciun moment de respiro în bombardamentul forţelor ruse asupra Ucrainei.
"Nu avem nimic de pierdut în afara propriei noastre libertăţi", a spus Zelenski, adăugând că Ucraina este aprovizionată zilnic cu arme de aliaţii săi internaţionali.
La doi ani după ce Ucraina a înregistrat primul său caz de COVID-19, Zelenski a spus: "S-a scurs deja o săptămână de când un alt virus a atacat", referindu-se la invazia rusă.
Potrivit lui Zelenski, faptul că Rusia îşi schimbă tactica şi bombardează civili în oraşe demonstrează că Ucraina a rezistat cu succes în faţa planului iniţial al Moscovei de a clama o victorie rapidă în urma unui asalt terestru.
Este cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, iar atacurile armatei rusești continuă. Noi explozii au avut loc peste noapte în Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe.
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat joi dimineață un nou bilanț estimat al pierderilor suferite de forțele rusești, aproximativ 9.000 de soldați, 217 tancuri, 900 de transportoare blindate, 90 de sisteme de artilerie, 42 de lansatoare de rachete, 11 sisteme antiaeriene, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 374 vehicule de luptă, 2 ambarcațiuni, 60 de cisterne și 3 drone.
De asemenea, joi sunt așteptate noi negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.
Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui "coridor de securitate" pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.
Partea ucraineană a confirmat că s-a convenit asupra organizării unei noi runde de negocieri, însă fără a oferi alte detalii.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei i-a cerut Rusiei să declare armistiţiu în regiunile Harkiv şi Sumî, atacate puternic, pentru a le permite civililor să ajungă într-un loc sigur, relatează dpa, citată de Agerpres.
Primele negocieri care au avut loc luni la frontiera belaruso-ucraineană nu au adus rezultate tangibile