Zelenski, dezamăgit că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO la summitul de la Vilnius

Redactia | 12.07.2023

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO, spunând: "Este aceasta o dorinţă prea mare?" - relatează Reuters.

Pe aceeași temă

„NATO va face Ucraina mai sigură, Ucraina va face NATO mai puternică", le-a spus Zelenski miilor de oameni, mulţi dintre ei fluturând steaguri ucrainene, care s-au adunat marţi după-amiază în centrul oraşului Vilnius, gazda summitului.

A fost o apariţie surpriză a preşedintelui Volodimir Zelenski, care a venit în Piaţa Lukiskiu însoţit de prima-doamnă Olena Zelenska şi de cuplul prezidenţial lituanian, gazdele reuniunii NATO. Semn al riscurilor de securitate asumate, lunetiştii stăteau de pază pe acoperişuri în timp ce mii se persoane veniseră să-şi exprime sprijinul pentru Ucraina.

Luând cuvântul pe o scenă, Zelenski a mulţumit Lituaniei pentru o "poziţie clară, onestă şi curajoasă" în sprijinul aderării Ucrainei.

Cu puţin timp înainte de discursul lui Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţase că aliaţii au convenit că NATO va adresa o invitaţie Ucrainei de a se alătura alianţei militare atunci când "membrii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile".

Zelenski declarase mai devreme în cursul zilei că ar fi "absurd" dacă liderii NATO nu ar oferi ţării sale un termen pentru aderare.

Vorbind în piaţa din centrul Vilniusului în ucraineană, el a spus mulţimii: "Am venit astăzi aici încrezător într-o decizie, încrezător în parteneri, încrezător într-un NATO puternic, un NATO care nu se îndoieşte, care nu pierde timpul şi care nu ţine seama de niciun agresor. Mi-aş dori ca această încredere să devină o certitudine - certitudine în deciziile pe care le merităm cu toţii şi pe care le aşteaptă fiecare soldat al nostru, fiecare cetăţean al nostru, fiecare mamă, fiecare copil al nostru. Şi este oare aceasta o dorinţă prea mare?", a întrebat el.

Membrii NATO din Europa de Est au sprijinit poziţia Kievului, argumentând că aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate colectivă a NATO este cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să atace din nou. Însă ţări precum Statele Unite şi Germania au fost mai precaute, ferindu-se de orice mişcare ce ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia.

"Nimeni nu ar trebui să se uite vreodată, niciodată, înapoi spre Moscova", a punctat Zelenski.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care a luat parte la eveniment, i-a înmânat lui Zelenski un drapel ucrainean găurit de gloanţe, care a fost apoi ridicat pe un catarg.

Drapelul fusese arborat pe un tanc ucrainean în timpul luptelor din Bahmut şi a fost adus la Vilnius de un grup de 33 de alergători ucraineni şi lituanieni, ca semn de sprijin pentru Ucraina ca potenţial al 33-lea membru NATO. Activiştii au cerut locuitorilor din Vilnius să afişeze 33.000 de steaguri la ferestrele caselor lor în semn de susţinere.

"Ucraina câştigă timp pentru noi cu sângele lor, astfel încât noi să ne putem pregăti şi să dăm o replică puternică Rusiei", a declarat preşedintele Nauseda mulţimii.

Îngrijorările legate de securitate sunt reale în Lituania, unde amintirile legate de dominaţia Moscovei sunt încă proaspete, iar prezenţa militară este insuficientă.

Lituania, împreună cu vecinele ei baltice Letonia şi Estonia, au fost ultimele state care au fost înglobate în Uniunea Sovietică, fiind anexate în 1940, şi primele care şi-au declarat independenţa, în 1990, când blocul sovietic s-a prăbuşit.

Membră atât a NATO, cât şi a Uniunii Europene din 2004, Lituania se numără printre cei mai aprigi susţinători ai Ucrainei în ambele organizaţi şi a fost prima din NATO care a furnizat arme Ucrainei cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă.

"Noi înşine suntem în NATO, iar sentimentul de securitate este incomparabil (cu ceea ce ar fi fost) dacă nu am fi fost acolo", mărturiseşte Birute Jurksiene, un rezident din Vilnius. "Asta este ceea ce ne dorim cu tărie şi pentru naţiunea ucraineană", adaugă el.

Autobuzele din Vilnius afişează steaguri ucrainene şi pancarte pe care scrie "Vilnius iubeşte Ucraina". Străzile sunt decorate cu steaguri NATO şi ucrainene. "În timp ce voi aşteptaţi acest autobuz, Ucraina aşteaptă să devină membră NATO", este un mesaj afişat pe autobuzele din transportul public din Vilnius care îi duc pe jurnalişti la summit.

Compania energetică de stat Ignitis, cea mai mare companie listată la bursă din ţările baltice, şi-a acoperit biroul care dă spre locul de desfăşurare a summitului cu bannere mari care solicită aderarea Ucrainei la NATO. "Putin, Haga te aşteaptă", se arată pe un panou mare atârnat de municipalitatea din Vilnius, cu referire la Curtea Penală Internaţională din oraşul olandez.

"Steagurile ucrainene de pe străzile lituaniene dovedesc că suntem deja aliaţi", a transmis Volodimir Zelenski citat într-un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

"Acest drapel de luptă al nostru din Bahmut înseamnă că lituanienii nu vor mai trebui să lupte niciodată împotriva soldaţilor ruşi, nici la turnul de televiziune din Vilnius, nici în alt loc din capitala voastră, ţara voastră! Lituania va fi întotdeauna doar a voastră! Acest steag al nostru înseamnă că nu vor mai exista niciodată deportări din statele baltice în Siberia. Nu va mai exista niciodată împărţirea Poloniei şi umilirea Ungariei de către invadatori. Nu vor mai exista niciodată tancuri în Praga şi războaie de iarnă împotriva libertăţii Finlandei. Nu vor mai exista ocupaţii în Europa!", a subliniat Volodimir Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22