Zelenski lansează lupta anticorupție. Fostul aliat, miliardarul Kolomoiski, „călcat” de mascați

L. G. | 01.02.2023

La doar câteva ore după ce Zelenski a vorbit despre „noi reforme” care vor schimba din temelii (politic, social și economic) țara, oligarhi, funcționari și politicieni au făcut obiectul acțiunilor SBU.

Pe aceeași temă

David Arakhamia, liderul majorității din Parlament, a anunțat într-o postare pe Telegram că autoritățile statului desfășoară „o campanie de raiduri de primăvară în loc de campania de semănături” anti-corupție, scrie CNN.

Pe lângă „o serie întreagă de acțiuni secrete de investigație”, Arakhamia a spus că au fost efectuate percheziții la locuințele fostului ministru de Interne Arsen Avakov, ale omului de afaceri Ihor Kolomoiski și ale politicianului Vadim Stolar.

El a mai spus că „întreaga conducere a agenției vamale” a fost destituită, și au fost efectuate „percheziții la Serviciul Fiscal de Stat” și că autoritățile au transmis „înștiințări de suspiciune unor înalți funcționari din Ministerul Apărării”.

„Țara se va schimba în timpul războiului”, a spus el. „Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, statul va veni și îl va ajuta să se schimbe.”

Zelenski a anunțat marți că administrația sa se pregătește să introducă reforme masive înaintea discuțiilor dintre Kiev și Uniunea Europeană programate vineri.

"Pregătim noi reforme în Ucraina. Reforme care vor schimba realitatea socială, juridică și politică în multe feluri, făcând-o mai umană, transparentă și mai eficientă", a spus Zelensky într-o afresare video, adăugând că mai multe detalii vor fi anunțate la o dată ulterioară, nespecificată însă.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a anunțat „summit-ul” UE-Ucraina, dar nu a specificat cine anume va participa din partea UE.

Șmihal a declarat pentru Politico într-un interviu publicat luni că Ucraina, căreia i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, are un „plan ambițios” de a adera la blocul comunitar în următorii doi ani, țintă considerată nerealistă de majoritatea analiștilor europeni.

Fostul apropiat al lui Zelenski, Ihor Kolomoiski, anchetat de SBU

Reședința lui Ihor Kolomoiski, cel care a condus campania electorală a lui Vladimir Zelenski în 2019 și unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina a fost percheziționată miercuri de Serviciul pentru Securitatea Statului (SBU) din Ucraina. Motivul ar fi o anchetă în desfășurare privind posibile infracţiuni financiare, afirmă o sursă oficială neidentificată, citată potrivit Reuters de presa de la Kiev.

Ihor Kolomoiski este unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi un fost apropiat al preşedintelui ucrainean.

Originar din Dnipro, Kolomoiski care deţine multe active, printre care şi unul din cele mai influente canale de televiziune ucrainene, l-a susţinut pe Zelenski în campania electorală din 2019.

Ukrainska Pravda, una din publicaţiile care a informat despre percheziţia de miercuri, afirmă că aceasta este legată de o posibilă fraudă cu produse petroliere şi de evaziune fiscală privind taxele vamale.

La percheziţie au participat, alături de SBU, şi oficiali din Biroul pentru Securitate Economică al Ucrainei.

SBU nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea, iar agenţia nu a reuşit să îl contacteze pe Kolomoiski.

Corupția, marea problemă a Ucrainei

Deși are în continuare scoruri scăzute, indicele de percepție a corupției (IPC) 33 puțin peste Bolivia, Ucraina sfâșiată de război are una dintre puținele îmbunătățiri semnificative ale IPC, după ce a câștigat opt puncte din 2013.

Țara s-a luptat de mult cu abuzurile sistemice de putere, dar a făcut pași importanți pentru a îmbunătăți supravegherea și responsabilitatea în cadrul serviciilor publice precum și în interiorul instituțiilor statului.

Cu toate acestea, Transparency International raportează că războiul de agresiune al Rusiei a perturbat unele dintre procesele de reformă și a exacerbat riscurile de corupție. Eforturile de reconstrucție și redresare pot fi subminate drastic de către cei care deturnează fondurile publice în propriile buzunare, atât în timpul războiului, cât și după.

Un astfel de caz a fost descoperit la mijlocul lunii ianuarie, când investigațiile au scos la iveală fraudele financiare de la Ministerul Apărării și de la ministerul dezvoltării comunităților și teritoriilor. Scandalul subliniază în mod clar necesitatea unor reforme pentru a preveni astfel de încălcări în viitor, atât din partea actorilor interni, cât și globali.

Întrucât ajutorul extern va juca un rol vital în reconstruirea Ucrainei, comunitatea internațională trebuie să sprijine guvernul ucrainean în consolidarea agențiilor naționale anticorupție și a societății civile.

Însă Departamentul Trezoreriei al SUA ( ministerul de finanțe american) a raportat luni că nu a găsit „nicio indicație că fondurile americane au fost utilizate abuziv în Ucraina”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22