Zelenski: Organizăm un summit pentru pace în care Ucraina își va prezenta propunerile de negociere

L. G. | 13.12.2022

În obișnuitul său discurs zilnic, Zelenski a declarat că primul pas pentru obținerea păcii este o „nouă forță” și a solicitat mai multe echipamente militare din partea G7.

Pe aceeași temă

„Rusia are încă avantajul în ceea ce privește artileria și rachetele, acesta este un fapt”, a spus Zelenski în declarația sa. „Ucraina are nevoie de tancuri moderne - și vă cer să ne oferiți această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum”.

De asemenea, el a declarat că Ucraina are nevoie de mai multă „artilerie și mai multe rachete cu rază lungă de acțiune”, adăugând că Ucraina are nevoie de „sprijin constant de tunuri și obuze”.

„Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât mai scurtă va fi agresiunea rusă”, a spus el.

Stabilitate financiară și energetică

Al doilea pas, potrivit lui Zelenski, este ca liderii să mențină stabilitatea financiară, energetică și socială anul viitor.

El a cerut, de asemenea, ca G7 să se angajeze să mărească ajutorul pentru procurarea de gaze naturale pentru Ucraina.

„Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a forțat să folosim mai multe gaze decât ne așteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sprijin suplimentar în această iarnă specială”, a declarat Zelenski.

„Vorbim despre un volum de aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale care trebuie să fie procurat suplimentar”, spune el.

O nouă diplomație

În al treilea și ultimul pas, Zelenski a declarat că Ucraina ar dori să ofere o soluție de pace, începând cu solicitarea Rusiei de a începe retragerea trupelor de Crăciun.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat”, a spus el. „Foarte curând vom avea aniversarea sărbătorilor de către miliarde de oameni. Crăciunul - conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul - conform calendarului iulian”, a spus Zelenski.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune”, a mai spus președintele ucrainean.

„Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a adăugat el.

Luni, liderii G7 s-au angajat să acorde „sprijin neclintit și solidaritate Ucrainei”, promițând să doteze țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând „războiul de agresiune” în curs al Rusiei.

Summit pentru pace

Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că se depun toate eforturile pentru „a trece cu bine de această iarnă” şi le-a spus că încearcă să aducă în ţară cât mai multe echipamente care să compenseze daunele cauzate infrastructurii energetice de atacurile cu rachete ale Rusiei.

„Dar ar trebui să fim cu toţii conştienţi de faptul că Rusia nu a renunţat la tacticile sale de teroare. Absenţa unor lovituri masive cu rachete înseamnă doar că inamicul se pregăteşte pentru ele şi poate lovi în orice moment. Deşi este evident că, chiar şi fără lumină, ştim bine unde să tragem şi ce să eliberăm, Rusia încă mai speră la pene de curent. Aceasta este ultima speranţă a teroriştilor”, a spus Zelenski, făcând aluzie la atacurile surprinzătoare ale Ucrainei din ultimele zile.

Forţele ucrainene au lovit un centru al armatei ruse din Melitopolul ocupat şi un hotel din Kadiivka, în Luhansk, în care ar fi fost cazaţi mercenari din grupul Wagner. Ambele atacuri s-ar fi soldat cu victime multe în rândul ruşilor.

„Aşa că, atât timp cât au rachete - şi Rusia încă le are - vă rugăm să luaţi în serios toate avertismentele din partea comandamentului militar ucrainean, a forţelor noastre aeriene şi luaţi în serios alarmele aeriene. La toate nivelurile, trebuie să fim pregătiţi pentru orice intenţii ostile”, a atenţionat Zelenski.

El le-a vorbit ucrainenilor despre unul dintre evenimentele importante ale zilei de luni - participarea sa la o reuniune cu liderii din G7, grupul statelor democratice cu cele mai puternice economii.

Este deja al cincilea astfel de summit din acest an la care Ucraina participă şi îşi prezintă pe deplin poziţia, a menţionat Zelenski. „Astăzi, am subliniat în mod specific ceea ce trebuie să facem anul viitor. Le-am mulţumit partenerilor şi i-am îndemnat să continue să ajute Ucraina şi în 2023, aşa cum au făcut-o în acest an. Este foarte important ca toate elementele de sprijin pentru statul nostru să fie păstrate şi să nu-şi piardă din elan. Este la fel de important să luăm noi măsuri care să preîntâmpine teroarea rusă”, a arătat Zelenski.

El a anunţat că Ucraina are de gând să organizeze „în această iarnă” un summit în care să-şi prezinte formula de pace pe care o propune. „Indiferent de ceea ce intenţionează să facă agresorul, atunci când lumea este cu adevărat unită, lumea, şi nu agresorul este cea care determină evoluţiile viitoare. Aceasta este ceea ce oferim tuturor statelor conştiente, tuturor celor care preţuiesc Carta ONU şi preţuiesc pur şi simplu pacea”, a spus şeful statului ucrainean.

Pe de altă parte, el a spus că premierul Denis Şmîhal şi prima-doamnă Olena Zelenska, alături de alţi oficiali, se află deja în Franţa, unde marţi vor avea loc două conferinţe dedicate reconstrucţiei şi rezilienţei Ucrainei pentru a o ajuta să treacă de această iarnă. Este vorba, a explicat el, de direcţionarea tuturor forţelor franceze - atât ale statului, cât şi ale companiilor şi comunităţilor din Franţa - către proiecte specifice pentru redresarea Ucrainei în sectorul energetic, în viaţa oraşelor, a întreprinderilor, a spitalelor. „Aşadar, acum este un moment important în Franţa pentru ţara noastră, iar mâine voi participa şi eu la evenimentele relevante”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a salutat din nou şi a mulţumit acelor ţări care sprijină Ucraina şi în eforturile de neutralizare a minelor şi a bombelor rămase neexplodate. El a anunţat că trei angajaţi ai serviciilor de intervenţii în situaţii de urgenţă au murit luni în regiunea Doneţk în timpul operaţiunilor de deminare, în timp ce alţi doi au fost grav răniţi. „S-a întâmplat în Kostiantinivka, în districtul Kramatorsk, unul dintre teritoriile noastre cele mai contaminate de minele ruseşti şi de obuze neexplodate”, a precizat Zelenski.

El a spus că de la debutul invaziei ruse, în 24 februarie, şi până în prezent, angajaţii Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă au îndepărtat peste 300.000 de obiecte explozive, în timp ce specialiştii genişti au neutralizat peste 180.000 de astfel de obiecte. „Acesta este unul dintre cele mai importante domenii în care comunicăm cu partenerii noştri. Printre altele, trebuie să adunăm maximum de capacităţi globale pentru a pune capăt cât mai repede terorii minelor ruseşti”, a spus Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22