Zelenski: Se duc lupte grele pentru Bahmut și Soledar. Armata ucraineană rezistă pe poziții

L. G. | 10.01.2023

Rusia se concentrează pe capturarea orașului minier Soledar din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de luni seară.

Pe aceeași temă

Rușii „și-au concentrat cele mai mari eforturi în atacurile asupra Soledar”, a spus el. „Este extrem de dificil – aproape că nu au mai rămas ziduri în picioare.”

Trupele ucrainene au respins o încercare anterioară a Rusiei de a captura orașul, a declarat luni ministrul adjunct ucrainean al Apărării. Zelensky a spus că „rezistența” luptătorilor săi a făcut ca Ucraina să „câștige timp suplimentar”.

„După o încercare nereuşită a inamicului de a captura Soledar, (...ruşii) s-au regrupat, au recuperat forţe, au transferat unităţi de asalt suplimentare, au schimbat tactica şi au lansat atacuri", a declarat pe Telegram viceministrul Apărării, Ganna Maliar, potrivit Agerpres.

„Totul este complet distrus, și aproape că nu a mai rămas nimeni în viață. Mii de oameni au murit: tot câmpul de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanților și de urmele bombardamentelor. Așa arată nebunia”, a adăugat el.

Zelensky a spus că administrația sa lucrează pentru ca echipamentul militar promis de aliații Ucrainei să ajungă în prima linie cât mai curând posibil: „Facem totul pentru a ne asigura că există cât mai puțin timp posibil între acordul privind sprijinul suplimentar și aplicarea acestui acord. Sprijin pe câmpul de luptă.”

Încercare de încercuire

Soledar, situat în regiunea Doneţk, se află la aproximativ 15 kilometri de Bahmut, un oraş care avea o populaţie de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse, iar acum este epicentrul luptelor.

Ministerul britanic al apărării a declarat marți că forțele ruse și ale grupului Wagner dețin probabil acum controlul asupra întregului oraș minier Sledar, după progresele înregistrate în ultimele patru zile.

Soledar, centru important minier, se află în regiunea industrială Donbas, în apropiere de Bahmut, unde ambele armate au suferit pierderi grele în unele dintre cele mai grele lupte purtate în tranșee, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

„Direcția de atac pe axa Soledar este foarte probabil un efort de a încercui Bahmut dinspre nord și de a întrerupe liniile de comunicație ucrainene”, a comunicat, marți, pe scurt Ministerul Apărării din Marea Britanie.

O parte a luptelor s-au concentrat pentru controlul intrărilor în tunelurile de 200 km de lungime ale minei de sare dezafectate care subtraversează la o adâncime de 80 – 100 de metri o parte din regiune. Fostele galerii miniere pot fi utilizate pentru deplasrea trupelor în siguranță și înfiltrarea în spatele liniilor defensive ale adversarilor.

Asalturi în valuri

În ciuda presiunii sporite asupra Bahmut, este puțin probabil ca Rusia să încercuiască orașul în curând, deoarece forțele ucrainene mențin linii defensive stabile și stratificate și controlul asupra rutelor de aprovizionare, consideră serviciile britanice de informații.

În informarea de marți dimineață, Ministerul rus al Apărăii nu a menționat despre situația frontului în Soledar și Bahmut, menționează Reuters.

Gruparea militară Wagner înființată de Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, încearcă de luni de zile să captureze Bahmut și Solendar, cu toate că prețul în vieți omenești este foarte mare.

El a spus sâmbătă că importanța celor două orașe constă într-o rețea de galerii miniere subterane, care pot fi folosite de trupe sau chiar de tancuri.

Un oficial american a spus că Prigojin urmărește să preia exploatarea sării și a gipsului din regiune, iar galeriile miniere se întind pe mai mult de 200 kilometri sub pământ.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a spus că luptele din Bahkmut și Soledar au fost „cele mai intense de pe întreaga linie a frontului”. „Atât de mulți rămân pe câmpul de luptă... fie morți, fie răniți”, a spus el pe YouTube.

„Ei (rușii – n.r.) atacă pozițiile noastre în valuri, dar răniții de regulă mor acolo unde cad, fie din cauza hipotermiei, deoarece este foarte frig, fie din cauza pierderii de sânge. Nimeni nu vine să-i ajute sau să adune morții de pe câmpul de luptă."

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele privind situația pe câmpul de luptă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22