Ziarist distins cu premiul reporterul anului în 2014, dovedit că a inventat subiecte

Redactia | 20.12.2018

Cunoscuta revista germană „Der Spiegel” a recunoscut că unul dintre reporterii săi a inventat subiecte ani la rând.

Pe aceeași temă

Class Relotius „a scris povestiri în care a inventat personaje și întâmplări” în aproximativ 14 articole din cele 60 publicate atât în edițiile tipărite, cât și în cele online, a comunicat conducerea revistei Der Spiegel. El a lucrat timp de șase ani pentru Der spiegel, fiind recompensat cu numeroase premii pentru articolele sale de investigație - inclusiv titlul de Jurnalistul Anului acordat de CNN în 2014, conform The Guardian.

Relotius, în vârstă de 33 de ani, și-a prezentat demisia după ce a recunoscut frauda jurnalistică.

La începutul acestei luni, Relotius a câștigat premiul Reporterul Anului (Reporterpreis) din Germania pentru povestea sa despre un băiat sirian. Din momentul în care reportajul a fost scris, s-a constatat că toate sursele sunt cel mai puțin discutabile, iar în cea mai mare parte a ceea ce a scris a fost complet inventat.

Invențiile lui au ieșit la lumină după ce un coleg de breaslă care a lucrat cu el la o poveste de-a lungul frontierei dintre Statele Unite și Mexic a ridicat suspiciuni cu privire la unele detalii din rapoartele lui Relotius, având îndoieli despre relatările lui de ceva vreme.

„Falsurile au ieșit la lumină după ce un coleg de breaslă, care a lucrat cu Relotius la un reportaj despre tensiunile de-a lungul frontierei dintre Statele Unite și Mexic a avut suspiciuni cu privire la unele detalii din relatările jurnalistului german, îndoindu-se de veridicitatea scrierilor acestuia.

Astfel, Juan Moreno, care lucra și el la acest reportaj, s-a decis în cele din urmă să verifice două dintre sursele citate pe larg de Relotius în articolul publicat în luna noiembrie. Cei doi citați de Relotius au declarat că nu s-au întâlnit niciodată cu jurnalistul german.

Colegul, Juan Moreno, a urmărit în cele din urmă două surse pretins citate în mod extensiv de Reloțius în articol, publicat în noiembrie. Ambii au spus că nu l-au întâlnit niciodată pe Reloțius. Relotius a mințit, de asemenea, că ar fi văzut o inscripție scrisă manual cu textul "Mexicanii afară", a constatat o anchetă ulterioară.

Alte povestiri inventate au inclus una despre un prizonier yemenit din închisoarea Guantanamo și una despre una dintre stelele fotbalului american, Colin Kaepernick”, relatează The Guardian.

Spiegel - care are un cititor online de peste 6,5 milioane și vinde în jur de 725 000 de exemplare tipărite pe lună, a admis fraudul într-un articol îndelungat în care spuneau că au fost "șocați" de descoperire - scuze pentru oricine a fost înșelat de "fraudulos" al lui Relotius citate, detalii personale sau scene inventate în locuri fictive", a scris revista Der Spiegel.

Revista a adăugat că Relotius a comis fraude jurnalistice "la scară mare" și a descris incidentul drept "un punct scăzut în istoria lui Spiegel de 70 de ani".

Relotius a lucrat pentru alte câteva puncte de vânzare, inclusiv săptămânalul german Welt și ediția de duminică a lui Frankfurter Allgemeine.

Relotius a spus că este profund rușinat pentru invențiile sale, susținând că "sunt bolnav și că trebuie să fie ajutat".

La începutul anului 2018, jurnalistul german a făcut pe cinci pagini portretul - care s-a dovedit ulterior complet imaginar - al unei femei americane, susţinătoare a pedepsei cu moartea, care, potrivit spuselor sale, asista la execuţiile condamnaţilor la moarte. Legea americană admite prezenţa cetăţenilor la aceste execuţii.

Într-un articol foarte lung dedicat acestui scandal, redacţia de la Der Spiegel s-a declarat "în stare de şoc" în urma acestor falsificări "pe scară largă".

Prestigioasa publicaţie germană dispune însă de un serviciu de verificare internă a ştirilor scrise de reporterii săi. Însă acel dispozitiv se rezuma, după cum au recunoscut reprezentanţii revistei, la verificarea elementelor pur factuale, precum distanţele şi descrierile unor clădiri, nu la contactarea persoanelor citate în articole.

Săptămânalul german va realiza o anchetă internă pentru a înţelege modul în care acele falsificări au putut fi realizate în ultimii ani.

Cazuri similare au pătat istoria jurnalismului. Printre cele mai emblematice se află cel al jurnalistului american Jayson Blair, care a scris mai multe articole false la începutul anilor 2000. El a pretins că a intervievat în Texas familia unui soldat american ucis în Irak, iar acel interviu a fost inventat în integralitate.

Noul scandal care zguduie revista Der Spiegel intervine într-un context mondial marcat de influenţa tot mai mare a "fake news", stimulată de puterea de diseminare şi de expunere a reţelelor de socializare, care diminuează încrederea deja slăbită a publicului larg faţă de mass-media.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22