Ziariştii independeţi ruşi se înarmează pentru autoapărare. Ei denunţă climatul de ură

E.b. | 26.10.2017

Conducerea ziarului independent rusesc Novaya Gazeta a declarat joi că vrea să își înarmeze jurnaliștii pentru a le asigura siguranța, după agresiunea suferită de o prezentatoare a postului de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), critic la adresa puterii.

Pe aceeași temă

 
  
Conducerea ziarului independent rusesc Novaya Gazeta a declarat joi că vrea să își înarmeze jurnaliștii pentru a le asigura siguranța, după agresiunea suferită de o prezentatoare a postului de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), critic la adresa puterii.

 

"Dacă statul nu este gata să ne apere, ne vom apăra singuri", a declarat  redactor-șef adjunct de la Novaya Gazeta, Sergei Sokolov, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

"Atunci când jurnaliștii sunt lipsiți de apărare în fața arbitrariului care face legea pe stradă și a neglijenței forțelor de ordine, nu există o altă soluție", a indicat el.

 

Redactorul-șef adjunct de Eho Moskvî, Tatiana Felguenhauer, 32 de ani, a fost înjunghiată luni, în redacție, de un bărbat care părea dezechilibrat, într-un context în care unii jurnaliști denunță un climat "de ură" împotriva vocilor critice la adresa puterii de natură să încurajeze asemenea acte.

 

Joi, jurnalista se afla în continuare spitalizată.

 

"Voi înarma redacția. Nu am altă cale. Am fost vizați de multe tentative de asasinat", a declarat rectorul-șef de Novaya Gazeta Dmitri Muratov, pentru Eho Moskvî.

 

"Îi voi trimite pe unii dintre angajați la cursuri (de autoapărare, n.r.). Vom încheia un acord cu Ministerul de Interne al Rusiei. Vom comanda și cumpăra arme de autoapărare (...)", a completat el.

 

Novaya Gazeta este o publicație care anchetează subiecte sensibile, de la corupție la participarea soldaților ruși în conflictul armat din Ucraina trecând prin persecuțiile împotriva homosexualilor din Cecenia.

 

Șase jurnaliști și colaboratori ai ziarului au fost uciși de la crearea acestuia în 1993. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa politicii Kremlinului în Cecenia, ucisă pe 7 octombrie 2006 în holul clădirii unde locuia.

 

"Orice persoană are dreptul de a lua măsurile de securitate pe care le consideră necesare, cu condiția ca acestea să respecte legea", a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

 

Rușii au dreptul de a cumpăra arme paralizante cu condiția să obțină o autorizație care necesită efectuarea de teste medicale (inclusiv toxicologice și psihiatrice) și să urmeze cursuri pentru a învăța cum să le folosească.

 

Producătorul de arme Kalashnikov a indicat joi că oferă o reducere de 10% jurnaliștilor care doresc să achiziționeze arme paralizante, declarându-se gata să sfătuiască jurnaliștii în probleme de autoapărare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22